Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Zakrilca

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zakrilca rade po potpuno istom principu kao kontrolne površine na avionu.
Kao što znate, tri vrste osa utiču na kretanje vašeg čamca po vodi, a to su: vertikalna, bočna i uzdužna osa.

Zakrilca imaju malo uticaja na vertiakalnu osu, zato što vertikalnu osu kontroliše kormilo ili kretanje s jedne strane na drugu uz pomoć spoljašnjeg motora. Zakrilca imaju efekat na uzdužnu osu jer eliminišu ili smanjuju ljuljanje čamca, naročito ako vaš čamac ima trup u obliku dubokog slova V, a na bočnu osu utiču tako što podižu i spuštaju vaš čamac.

 

 

 

 

 

 

Zakrilca sa levog i desnog boka deluju nezavisno jedna od drugih. Veoma je jednostavno podesiti ih tako što ćete podići donju stranu vašeg čamca i tako kompenzovati tri ili četiri stotine kila koju bi naopravili vaši putnici koji bi svi da sede na istoj strani. Da biste ovo uradili, spustite donja zakrilca. Voda koja vrši pritisak na zakrilca dok se krećete, podići će tu stranu broda po uzdužnoj osi i eliminisati podizanje. Kako se vaši putnici pomeraju, možete nastaviti sa nameštanjem zakrilca da biste nadoknadili preraspodelu težine. Morate znati da će zakrilca imati manji uticaj pri manjim brzinama nego pri većim. Možete ovo proveriti jednostavnim eksperimentom. Kad se budete vozili kolima, izbacite ruku kroz prozor pod uglom do vaših točkova. Videćete da kad vozite sporo, vetar i nema neki uticaj na vašu ruku, ali kako ubrzavate, vetar će pomerati vašu ruku gore dole. Zapamtite, voda je gušća od vazduha i tako da je preporučljivo biti oprezan pri nameštanju zakrilaca.

 

 

 

 

Veliki broj ljudi koristi zakrilca za bočnu osu da bi svoje čamce što pre doveli u ekonomičan režim rada. Onda je lako održavati najekonomičniju ravnomernu brzinu uz pomoć nameštanja zakrilaca. Ovo se postiže tako što se koristi kontrola spuštanja pramca. Ovo spušta oba zakrilca i sila vode koja utiče na njih podići će krmu za onoliko koliko se snizi pramac (na osnovu bočne ose). Ipak, pametnije je to raditi lagano nego agresivno da se pramac ne bi previše spustio. Zakrilca se mogu koristiti i za bočnu osu tako što će se pramac držati podignutim ako je voda uzburkana. Naravno koristi se i kontrola podizanja pramca u ovim slučajevima.

Napomenuli smo da zakrilca imaju mali uticaj na vertikalnu osu, ali bar imaju neki. Sigurno znate da ako ostavite neko od vaših zakrilaca da vise, pored toga što će se ta strana čamca podići, osetićete da vam se čamac na neki način vuče. Ovo će imati uticaj usporavanja te strane čamca i pramac će se okretati po vertikalnoj osi i okretati čamac na tu stranu. Kormilo ili spoljšnji motor se mogu namestiti da bi malo ublažili ovu pojavu.

Korišćenje zakrilaca liči na vožnju bicikla. Naučićete da ih koristite po osećaju. Vaš merač brzine čvorova će vam reći kako da odredite najbolju brzinu i dodavanje gasa, ali i vaš osećaj će vam pomoći da se prilagodite uslovima na vodi i rasporedu težine. Što više iskustva stičete, lakše ćete kontrolisati čamac i zakrilca.

Moja Ladja Team