Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Hypo Hoist sistem za spašavanje čoveka u moru

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Važan iskorak u nautičkoj sigurnosti je Hypo Hoist (Hypo dizalica), projektovan za spašavanje,tj. vraćanje osoba u svesnom ili nesvesnom stanju iz vode na brod, koji istovremeno minimizira rizik povređivanja žrtve. Važna karakteristika ovog sistema je da je za spašavanje dovoljna samo jedna osoba, što je ključni faktor kod vrlo malog broja članova posade na brodu.

 

Kod vertikalnog izvlačenja čoveka iz mora može se desiti nagli pad krvnog pritiska, što jako povećava mogućnost srčanog udara i neuroloških tegoba. Hypo Hoist značajno smanjuje takve rizike, kao i potencijalne probleme uzrokovane hipotermijom, održavajući žrtvu u stalnom horizontalnom položaju tokom i nakon spašavanja.

Glavna komponenta Hypo Hoista je dvostruka funkcija ležaja koji se može koristiti za sigurno vađenje žrtve iz mora, a može se koristiti i kao merdevine s držačima za brz i lak pristup brodu u normalnim okolnostima. Zbog svoje jednostavnosti i sigurnosti, taj se sistem preporučuje svim manjim putničkim brodovima, kao i brodovima za razonodu.