Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Održavanje akumulatora

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Jedan od najbitnijih radova u pogledu održavanja koji možete da obavite sami jeste redovno čišćenje akumulatora, što je istovremeno jedan od najlakših poslova. Jasno je da se čišćenje akumulatora ovde ne preporučuje iz estetskih razloga već da bi se sprečio gubitak energije.

Prašina i prljavština su provodnici električne struje, naročito kada su vlažne. One mogu da obrazuju skoro nevidljivi električni provodnik na prljavom akumulatoru koji polako odvodi električnu energiju. Ona možda neće biti dovoljno jaka da proizvodi varnice, ali u svakom slučaju doći će do pražnjenja.
Energija se takođe često rasipa usled slabih kontakta na polovima akumulatora. Nagomilavanje beličasto-zelene korozije koja se pojavljuje na polovima i poklopcima nekih akumulatora rezultat je hemijske reakcije i gasova koji izlaze iz unutrašnjosti akumulatora. Ova korozija predstavlja odličan izolator koji se često stvara izmedju kabla akumulatora i polova. Iako kontakt na prvi pogled izgleda dobro, na njemu može da bude dovoljno korozije da spreči proticanje električne energije.

Čišćenje akumulatora

Jedna anketa sprovedena medju auto-mehaničarima pokazala je da kablovi i polovi akumulatora spadaju medju najzanemarenije delove automobila. Akumulator u automobilu se čisti na sledeći način :

1. Obucite staro odelo. Sredstvo kojim ćete čistiti akumulator treba da sadrži jaku kiselinu. Pazite da vam ne dodirne kožu, a ako se to desi, odmah to mesto operite vodom. Upozorenje nemojte pušiti niti započinjati ovaj posao u blizini otvorenog plamena. Akumulatori mogu da budu veoma eksplozivni.

2. Ako na poklopcu akumulatora imate čepove, prekrijte rupice samolepljivom trakom da sredstvo za čisšćenje ne bi ušlo u akumulator i neutralizovalo kiselinu u akumulatoru. Ovo nije potrebno kada su u pitanju zaptiveni akumulatori kojima održavanje nije potrebno i koji nemaju čepove.

3. Skinite kleme sa kablova akumulatora. Ovo se na većini tipova akumulatora radi tako što se ključem odvrnu navrtka i vijak. Ali ako kablovi na vašem akumulatoru imaju opružne kleme, pritisnite žabice kleštima da bi ste ih oslobodili. Izvlakačem za kleme skinite prvo klemu sa kabla priključenog za masu. Upozorenje na većini automobila to je negativan pol. Ako se prvo isključi kabl priključen za pozitivan pol, možete slučajno da dodirnete ključem ili kleštima karoseriju ili neki drugi deo automobila i da izazovete varničenje. Usled protoka jake struje, akumulator moze da eksplodira, da vam opeče ruku ili da upropasti ključ. Stoga se zbog sopstvene sigurnosti uvek dosledno pridržavajte uputstava.
Zbog velikog korozivnog dejstva kiseline u akumulatoru, navrtke na klemama kablova mogu da budu toliko oštećene da ih je praktično nemoguće skinuti. Zbog toga treba da imate izvlakač za kleme koji je naročito koristan ako je klema kabla suviše korodirala da bi se skinula na uobičajen način. U tom slučaju preporučuje se zamena celog kabla ili bar zamena klema ako je provodnik u kablu jos uvek ispravan. Izbegavajte stavljanje nove kleme na provodnik ako je izolacija loša ili ako je veci deo provodnika propao.
Napomena na nekim novijim modelima automobila polovi na akumulatoru postavljeni su sa strane. Ovi polovi će teže da korodiraju ali ih ipak treba s vremena na vreme proveravati ili po potrebi čistiti.

4. Kada se obe kleme skinu sa akumulatora, očistite polove i kleme od korozije pomoću odgovarajućeg pribora, žičanom četkom ili čeličnom vunom. Metalni delovi moraju da budu uglačani kako bi obezbedili dobar električni kontakt. Kleme sa unutrašnje strane mogu se očistiti papirom za glačanje ili pažljivo ostrugati perorezom. Dobro je imati poseban pribor za čišćenje polova i klema akumulatora. Ovaj pribor može se kupiti u garnituri sa izvlakačem za kleme i kleštima za akumulator. Okrugla četka, "ženski" deo, natakne se na pol akumulatora i okreće u krug da bi se uklonili tragovi korozije. Sa druge strane četke nalazi se "muški" deo koji se gurne u klemu kabla.

5. Pomešajte 1/2 solje sode bikarbone i pola litra vode, sipajte rastvor preko poklopca akumulatora i sačekajte dok ne prodje šištanje i penušanje. Očistite poklopac akumulatora običnom žičanom četkom da bi ste skinuli prljavštinu, masnoću i koroziju; dobro isperite akumulator vodom i obrišite ga krpom.

6. Vratite kleme kablova na odgovarajuće polove tako što ćete prvo vratiti kabl koji nije priključen za masu - suprotno redosledu po kojem ste isključivali kablove - a zatim kabl koji je priključen za masu, tj. za ram ili motor automobila. Proverite da li kleme dobro prijanjaju na polove. Nemojte upotrebljavati čekić za nameštanje klema niti suviše  zatezati navrtke da ne biste oštetili kutiju akumulatora ili kleme. Ako su stare navrtke u lošem stanju, treba ih zameniti posebnim tipom koji se može nabaviti u prodavnicama auto-delova.

 

Izvor. www.yuauto.8m.com