Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Šteta od gusara devet mlrd. dolara

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nju Delhi -- Indijsko brodovlasničko društvo je uputilo molbu vladi da zatraži od Ujedinjenih nacija mornaricu koja bi štitila brodove od gusara u Indijskom okeanu.

Brodovlasnici navode da šteta koju nanose gusari koji sa somalijske obale vrše napade u Indijskom okeanu iznosi preko devet milijardi dolara godišnje.

Pored ucena koje se plaćaju gusarima za povratak brodova i putnika i članove posada, mere zaštite od napada iziskuju dodatni trošak usled proširenja ruta, povećanja troškova osiguranja i uvođenja naoružanog obezbeđena na brodovima. 

Anil Devli iz indijske Nacionalne organizacije brodara kaže da oni traže formiranje pomorskih snaga pod komandom Ujedinjenih nacija kako bi se obezbedila bezbednost i sigurnost pomorskih linija u Arabijskom moru i Indijskom okeanu. 
 
Piratstvo uz obalu Somalije je pretnja međunarodnim brodovima još od druge faze somalskog građanskog rata početkom 21. veka. Još od 2005. godine mnoge međunarodne organizacije, uključujući i Međunarodnu pomorsku organizaciju, izrazili su zabrinutost zbog porasta piratstva. 
 
Zbog piratskih napada mnoge brodarske kompanije angažuju pripadnike sigurnosnih firmi radi osiguranja svojih brodova koji plove somalijskim vodama. 
 
Mnoge države su pojačale mornaričke patrole u vodama Indijskog okeana kako bi suzbile piratske napade, a 2008. godine je započela "Operacija Atalanta", vojna akcija članica EU radi sprečavanja i otklanjanja piratstva i oružanih pljački duž obala Somalije.

 

 

Izvor: www.b92.net