Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Kanjon Morače za sada bezbedan

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Neuspeh tendera za gradnju HE na Morači, koji će dovesti do potapanja reke i okoline, obradovao ekologe.

PODGORICA - Još jedan neuspeli tender za izgradnju hidroelektrana na Morači oneraspoložio je crnogorsku Vladu, a kod ekologa probudio nadu da ova reka i okolina, ipak, neće biti pretvoreni u lanac akumulacionih jezera.

Komnen Bećirović, publicista iz Pariza, jedan od onih koji se već decenijama bore da se spreči potop Morače, veruje da su i problemi koje vlast ima u nalaženju partnera za taj posao još jedna poruka ekolozima i zaštitnicima prirode. Ovog puta - pozitivna.

- Kako je borba za spas Morače već odavno poprimila međunarodne razmere, pa je i Unesko spreman da zaštiti ovu reku sa njenim prirodnim i civilizacijskim nasleđem, valja se nadati da će se vlast najzad dozvati sebi i da će Moraču kandidovati za upis na listu svetske baštine - kaže Bećirović koji je celo leto proveo na izvorištu Morače u Ljevištima, organizujući kampanju protiv izgradnje brana.

Vlast, međutim, nije stavila tačku na projekat, kojim je predviđeno pregrađivanje Morače na četiri mesta i potapanje i drugih reka, poput Sjevernice, Ibrštice, Mrtvice, ugrožavanje drevnog manastira Morača...

Na tek završeni tender, istina, nije se prijavila italijanska kompanija "A2A" za koju se verovalo da će sigurno graditi brane, ali ostaje mogućnost da projekat preuzme EPCG. Kako je "A2A" njen suvlasnik i njome upravlja, odustajanje od tendera u praksi ne znači i da su odustali od "valorizovanja" hidropotencijala Morače.

Uz to, gotovo je izvesno da će Crna Gora i Italija biti povezane podmorskim kablom za prenos struje.

- Morača je još jedan primer kako sadašnji režim preuzima ono što mu je prethodni ostavio u nasleđe, budući da se ideja o potopu ovog dela Crne Gore razrađuje već više od pola veka, od vremena Broza - kaže Bećirović. - Te tri-četiri elektrane mogu se bez imalo štete graditi i drugde, a Morača mora i treba da bude zaštićena oblast među najvećim dobrima čovečanstva.

OPEVANAKOMNEN Bećirović je opasnost da Morača postane jezero odavno internacionalizovao i na tu temu objavio više knjiga. Još 1998. u Parizu je, na francuskom, izašla knjiga "Ugrožena večnost Morače" a 2002. na Cetinju je štampano i Bećirovićevo delo "Odbrana Morače od potopa". Napisao je i celu poemu od 350 stihova - "Avet potopa nad Moračom".

 

Izvor: www.novosti.rs