Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Drina čeka splavare

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Leto na Drini, u Bajinoj Bašti, ove godine biće u znaku tri velike regate. Prvo će se na reci naći osobe sa invaliditetom, a zatim i studenti...

Živopisni gradić podno Tare u poslednjih nekoliko godina postao je pravi regataški centar Srbije, a Drina reka koja tokom leta okuplja na desetine hiljada ljubitelja njenih talasa.
Leto na Drini će i ove godine biti u znaku tri regate, a prva je na programu 30. juna kada startuje regata "Sve je moguće", za osobe sa invaliditetom.

- Ova manifestacija, koju organizujemo četvrti put, umnogome doprinosi promociji tolerancije i jednakosti među ljudima i jedinstvena je u Evropi - ističe Branko Stevanović, direktor Sportsko-turističkog centra "Bajina Bašta".

Regata traje dva dana uz druženje, zabavu i pre svega uživanje u prelepoj reci. Logorska vatra, rekreacija, sportske igre i zabava sastavni su deo atmosfere u kampu koji se formira specijalno za ovu manifestaciju. Drugog dana, od Perućca do ušća Rače u Drinu, najlepšom rekom Evrope ploviće osobe sa invaliditetom, uz druženje, veselje i nezaobilazne trubače.
Od 12. do 15. jula traje "Studentska regata" koja se održava po drugi put i predstavlja pravu uvertiru za veliku "Drinsku regatu". Trodnevni program je prilagođen studentima.
- Kupanje na jezeru Perućac, "Igre bez granica", vožnja brodom, izleti, spust čamcima i sve to začinjeno studentskim žurkama, dovoljno su dobri razlozi za učešće na "Studentskoj regati" - uveren je Stevanović.

Potom je od 19. do 21. jula na programu "Regata nad regatama".
- "Drinska regata Bajina Bašta 2012" imaće svoje 19. izdanje. Trodnevna regata najposećeniji je događaj u zapadnoj Srbiji i centralna letnja manifestacija na vodi. Prvog dana organizuju se "Perućački maraton", takmičenje u plivanju i takmičenje u pripremanju riblje čorbe pored rečice Vrelo. Narednog dana na programu su "Takmičarska regata" od Perućca do Bajine Bašte i skokovi u vodu sa Drinskog mosta koji povezuju Bajinu Baštu i Skelane u Republici Srpskoj. Na platou ušća Rače u Drinu održava se muzička manifestacija "Most-fest", a na gradskom trgu Sajam zdravlja i rekreacije.

Trećeg dana Drina će proključati od posetilaca iz zemlje i inostranstva. Start regate je u Perućcu, a cilj u 25 kilometara udaljenoj Rogačici. Biće to jedinstveno višečasovno uživanje na talasima, a u večernjim satima sledi nastavak "Most-festa". Poslednjeg dana manifestacije na gradskom trgu održava se predtakmičenje mladih trubačkih orkestara iz zapadne Srbije, posle čega će najbolji izboriti odlazak na Sabor trubača u Guči.

Još tri regate

Osim regata u Bajinoj Bašti, tokom leta se na Drini održavaju još tri istovetne manifestacije u Ljuboviji, Malom Zvorniku i Loznici. Pored bajinobaštanske najatraktivnija je svakako ljubovijska regata od Rogačice do Ljubovije, koja se održava 14. jula.


Izvor: www.gdestinacija.com