Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Umro izumitelj daske za jedrenje

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Čovek koji je stvorio dasku za jedrenje i radio na razvoju projektila 'tomahavk' umro je u 83. godini.

Džim Drejk osmislio je 1960-tih godine dasku sa jedrom koja je bila upravljiva, jednostavna za proizvodnju i dostupna. Slični pokušaji sa daskama, ali izuzetno komplikovanim, skupim i teškim za kontrolu već su postojali.

Drejk, inače inače raketni inženjer, na ideju je došao dok je bio kafu sa svojim kolegom koji je iznajmio kuću na obali reke. Kolega je kazao da bi trebalo smisliti nešto što bi se kretalo po vodi, poput vodenih skija, ali sa pogonom na vetar.

Prve ideje nisu bile primenljive i tek pet godina kasnije Drejk je sa Hojlom Švajcerom napravio prvi dasku za jedrenje u garaži u Sanata Moniki.

Dok je na sličnim proizvodima koji su se ranije pojavljivali jedro bilo fiksirano, oni su smislili da ga zakače kanapom, kako bi moglo da se podigne kada padne u vodu. Prvi prototip Drejk je nazvao Skejt, ali mu je savetnik za PR predložio naziv Vindsurfer.

Do početka 1980-tih prodato je 200.000 dasaka, a 1984. jedrenje na dasci je postalo olimpijski sport. U međuvremenu je odlučeno da će ga 2016. godine zameniti jedrenje sa zmajem.

Drejk je patent prodao svom partneru za 36.000 dolara i propustio da zaradi milione kada je jedrenje postalo popularno.

Hojl se obogati, ali Drejk je nedavno izjavio da ni on nije bio nezadovoljan. Smitsonian institut ga je 1999. godine priznao kao izumitelja daske za jedrenje.

Kao inženjer, Drejk je radio na razvoju projektila "tomahavk" i letelice X-15, najbržeg aviona sa ljudskom posadom.


Izvor: www.novimagazin.rs