Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Luka Rotterdam širi se za 20%

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

ROTTERDAM - Najveća europska luka, u Rotterdamu, isušivanjem morskog tla proširit će se za dodatnih 20 posto.

Svečanosti, kojom je označena završna faza projekta, prisustvovala je i nizozemska kraljica Beatrix u pratnji izvršnog direktora luke. 

„Danas je finalni trenutak, kada će nasip biti zatvoren, kako bi zemlja koju smo isušili bila sigurna, a veliki konzorcij za izgradnju kontejnerskog terminala mogao započeti svoje aktivnosti. Za dvije godine prvi teretni brodovi bi trebali prometovati ovom lukom", kazao je direktor luke Hans Smits. 

Luka ''prolazi'' kroz tri milijarde eura vrijedan projekat melioracije, kako bi proširila svoje područje za 20 posto - sa 10 na 12.000 hektara. Njen kompleks zapošljava blizu 90.000 ljudi. Planirano je otvaranje nekoliko tisuća novih radnih mjesta. 

„To će osigurati više radnih mjesta, ugrubo samo na ovom području, 6.000. Također će omogućiti povećanje obujma prometa, kao i veći ekonomski rast za Nizozemsku, ali mislim i općenito za Evropu", kazao je Smits. 

Broj brodova koji će se kretati prema Rotterdamu i iz njega značajno će se povećati. Očekuje se porast broja prekooceanskih brodova sa 31.000 u 2006. na 57.000 u 2033. godini. Jedna od ključnih prednosti ovog projekta je odličan i siguran pristup moru - čak najvećim kontejnerskim brodovima. 

Rotterdam je glavna tranzitna tačka za različite robe, uključujući naftu i žitarice. To je ujedno i najveća luka za željeznu rudu namijenjenu njemačkoj metalskoj industriji.

Izvor: www.seebiz.eu