Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Banjaluka: Reke pune zaraze

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BANjALUKA - Na osam kupališta u Banjaluci u ponedeljak je osvanuo natipis da kupanje nije preporučeno, jer je voda opasna po zdravlje, potvrdio je za „Novosti“ Novak Petraš, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Banjaluke.

- Kontrolisali smo šest kupališta na Vrbasu i dva na reci Vrbanji. Nalazi sa Instituta za javno zdravstvo pokazali su da je voda neispravna za kupanje, jer se nalazi u trećem, četvrtom, pa i petom stepenu kvaliteta - rekao je Petraš.

Prema njegovim rečima, zagađenja su fekalnog porekla i nije preporučljivo da se građani kupaju, jer može da dođe do raznih zdravstvenih problema. 

- Mi smo izvršili dodatne kontrole uzvodno, a posebno na Vrbasu, da vidimo da li ima nekih posebnih zagađenja, koja bi mogla proizvesti ovakvo stanje, međutim nismo ništa pronašli, pa to upućuje na zaključak da je do ovakvog stanja na rekama došlo zbog vodostaja i visokih temperatura, što onemogućuje prirodno pročišćavanje vode - kaže Petraš. 

U skladu sa nadležnostima i sa zakonom, upozorenja su odmah ujutro postavljena, ali zabrinjava činjenica da li će natpisi tu i ostati, jer se svake godine dešava da ih nesavesni građani uklone. 

- Pozivam kupače da ne koriste do daljeg ova kupališta. Mi ne možemo da zabranimo kupanje, ali moramo da upozorimo - kaže Petraš i apeluje na građane da ne uklanjaju upozorenja, kako zdravlje građana ne bi bilo ugroženo. 

On upozorava da je uklanjanje ili uništavanje upozorenja kažnjivo i ako neko bude uhvaćen na delu, protiv njega će biti pokrenut postupak. 

- Analiza će se raditi za nekoliko dana, ali mislimo da se stanje neće tako brzo popraviti - kaže Petraš. 

Kad je reč o gradskim bazenima, na „Akvani“, „Fortuni“, „Incelu“ i „Srpskoj Toplici“, voda se proverava svaki dan, a rezultati su pokazali da je ispravna za kupanje, potvrđuju u Odeljenju za inspekcijske poslove. 

Istovremeno, na javnim izvorima, od njih 20 sa celog gradskog područja, na većini voda nije za piće, ali se može koristiti za umivanje i pranje ruku. I takva izvorišta su takođe označena upozorenjima, navode u Odeljenju za inspekcijske poslove.


Izvor: www.novosti.rs