Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Olupina, a lepa i očuvana!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kristalna voda jezera Hjuron u Kanadi decenijama prekriva jednu od najlepših olupina. Brod „Svipstejks“ prevozio je ugalj, ali nakon što je oštećen, odlučeno je da bude potopljen. Više od 120 godina kasnije, predstavlja pravu turističku i ronilačku atrakciju.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, svetski okeani konačno su počivalište oko tri miliona potonulih brodova. No, jedan od najlepših se, zapravo, uopšte ne nalazi ni u okeanu, niti u moru, već na šest metara dubine u bistrim vodama jezera Hjuron.

Izgrađen u Kanadi 1867. godine, „Svipstejks" je potonuo 18 godina kasnije. Danas je velika turistička i ronilačka atrakcija u kanadskom nacionalnom parku „Fatom fajv", prenosi Dejli mejl.

„Svipstejks" je prenosio ugalj pored ostrva Kov. Tokom jednog transportnog zadatka je i oštećen. Brod je vukao tegljač prema luci. No, šteta na plovilu bila je toliko velika da su tadašnje vlasti odlučile da ga potope u plićaku. Prethodno su uklonjeni svi delovi koji su se mogli ponovo koristiti, kao i ugalj koji se nalazio na brodu.

Kanadske vlasti su, u međuvremenu, čeličnom konstrukcijom učvrstile strukturu broda iznutra, pa je zadržao svoj izvorni oblik i smatra se jednom od najbolje očuvanih olupina na svetu.

Kako ronioci ne bi narušili integritet broda uvlačenjem u unutrašnjost olupine, kanadske vlasti su sve otvore zatvorile rešetkama.