Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Fascinantan snimak NASA: Tamo gde Dunav ljubi Crno more

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Dunav je najveća reka u Evropskoj Uniji, koja protiče kroz 10 zemalja i prostire se na 801.463 kvadratna kilometra. Na mestu gde velika reka stiže do Crnog mora formira upečatljivu deltu, stanište oko 300 vrsta ptica i 45 vrsta ribe.

Prva ljudska naselja u delti Dunava osnovana su krajem Kamenog doba (Neolitski period), a stari Grci, Rimljani i Vizantinci gradili su na njenim obalama trgovačke luke i vojna uporišta. Ujedinjene nacije su proglasile ovo područje zaštićenim svetskom kulturnim nasleđem. 


Petog februara 2013. Nasin Satelit za posmatranje Zemlje (EO-1) snimio je fotografiju, koja prikazuje najseverniji rukavac delte Dunava, Kiliju. Najmlađi ogranak delte - star između 300 i 400 godina - uglavnom se nalazi u Ukrajini. 

 

Otpilike na sredini fotografije je gradić Vilkove, zbog svojih kanala poznat kao “Ukrajinska Venecija”. Niže levo, počinje stariji rukavac Sulina, koji se spušta ka jugu i nastavlja dalje ka unutrašnjosti kontinenta, prema Rumuniji.

Bele i smeđe savijene linije su visoke dine od čistog kvarcnog peska i nekadašnje obale. Istočno od njih preovladavaju ravna močvarna područja, koja su pretežno smeđe boje tokom zime.

 

Kanal Bistroje je tokom poslednjih dvadeset godina bio predmet žučnih rasprava. Izgradnja brana i kanala na Dunavu širom Evrope tokom vekova dovela je do smanjenja protoka vode i sedimenata za oko 30 odsto. U poslednjih nekoliko godina ukrajinska vlada je pročistila nekoliko kanala u delti (uključujući Bistroje) i predložila pročišćavanje drugih kako bi se omogućila plovdba većih brodova.

 

Protivnici tvrde da dublji i brži kanali znače da do Delte stiže manje blata i peska, što negativno utiče na osetljivi ekosistem i sposobnost delte da se obnavlja i raste.

 

U izveštaju 2012, koji je sastavio Liviu Giosan iz Okeanografskog istituta Vuds Houl, oblik, hemijski sastav vode i biologija delte Dunava promenili su se mnogo pre ere moderne industrije. Poljoprivreda i krčenje šuma doprineli su povećanju hranljivih materija u vodi i smanjili sastav soli u Crnom moru, izazvavši promene u dominantnom fitoplanktonu i samim tim celokupnom lancu ishrane.

Izvor: www.blic.rs