Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Kina: Iz reke izvučeno 1.000 uginulih pataka

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Posle uginulih svinja u Šangaju, oko 1.000 uginulih pataka je izvučeno iz reke na jugozapadu Kine, saopštile su danas lokalne vlasti.

Stanovnici su pronašli mrtve patke u reci Nanhe u okrugu Pengšan u kineskoj provinciji Sičuan i odmah alarmirali ured za zaštitu okoline. 

Nakon kontrole zvaničnici su saopštili da stanovnici i živina nisu ugroženi jer se voda reke ne koristi za piće, preneo je Bi-Bi-Si. 

Vest o mrtvim patkama usledila je nakon objavljivanja podataka da je iz reke Huangpu, koja protiče kroc centara Šangaja, izvučeno 16.000 uginulih svinja čije poreklo se još ne zna. 

Zamenik direktora uprave za propagandu Pengšana, Liang Veidong, rekao je državnom radiju da su vlasti saznale za patke u utorak. Sanitarni radnici su kasnije u reci pronašli 50 džakova u kojima je bilo preko 1.000 uginulih pataka. 

Oni nisu mogli da ustanove uzrok smrti živine jer su neke od pataka već bile u stanju raspadanja. Liang je rekao da su tela pataka dezinfikovana i zakopana. 

Istraga ukazuje da patke nisu bacili u reku lokalni seljaci u Pengšanu, već da su one bačene u vodu uzvodno, znatno severnije. 

Zvaničnici finansijskog centra Kine, saopštili su danas da je preko 16.000 tela uginulih svinja izvučeno iz reke Huangpu, koja daje vodu za piće stanovnicima Šangaja. 

Vlasti su rekle da je posao izvlačenja uginulih životinja uglavnom završen. Radnici su poslednje dve nedelje iz Huangpua izvlacili naduvena tela svinja, što je izazvalo paniku među žiteljima grada da može da dodje i do trvovanja vode i zaraze. 

Još nije jasno odakle potiču uginule svinje, mada se sumnja na uzgajivače u susednim provincijama, od kojih niko nije obavestio vlasti o zarazi i uginuću svinja.
Izvor: www.24sata.rs