Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Otkrio sve tajne Dunava

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Za Miodraga Čehajića nema tajni za kormilom na brodu "Kraljica Elizabeta". Ova "lepotica", koja je sagrađena 1995. godine od aprila do oktobra meseca stalno saobraća na relaciji Beč-Linc-Pasau, a prema potrebi do Bratislave, odnosno Budimpešte.

Čehajić je 2006. godine stigao u Linc, gde se nalazi brod koji plovi za agenciju Dunav. 


- Školovao sam se u Beogradu i Kotoru odnosno Tivtu. Kao mali zavoleo sam brodove, koje sam gledao na Dunavu i Savi. Maštao sam da se jednog dana nađem za kormilom i eto u ovom poslu sam više od dve decenije - kaže 41-godišnji Čehajić.

Pre dolaska u Linc, većinom je plovio na otvorenim morima, prošao sito i rešeto, pogotovo u ratnim područjima poput Iraka. Ipak, upravljanje tankerima koji nose teret preko 300.000 tona je kako kaže bio najveći izazov. Taj zadatak je više nego uspešno obavljao iako je imao samo 28 godina.

- Posle više od decenije, odlučio sam da se povučem sa mora jer zaista je bilo svega previše. Jednom prilikom u Persijskom zalivu upao sam u oluju i jedva da smo izbegli brodolom. Kada ste na otvorenom moru onda nemate pomoći. Sami ste za kormilom i prepušteni sudbini. Na sreću, izvukao sam se iz svega toga - priseća se Čehajić svojih pustolovina. Samo u periodu od 1998. do 2002. godine plovio je od Egipta, preko Iraka, Bangladeša, Indije, Indonezije i Singapura do Japana.

 

Dugo odsustvo sa kopna, pre svega nedostatak porodice bio je takođe jedan od razloga da pređe na rečnu plovidbu. Kako ističe, prezadovoljan je životom i poslom u Lincu. Već je u detalje savladao maršrute od Linca put Pasaua odnosno Beča.


- Najlepša je deonica između Kremsa i Melka. Tu ima dosta krivina što je izazov za nas koji upravljamo brodovima. Tu se uostalom pokazuje znanje i umeće. Upoznao sam dosta tajni Dunava, ali u ovom poslu oprez je i te kako neophodan - podvlači rođeni Beograđanin koji je pun hvale na kolege koji su mu pomogli u upoznavanju maršrute.


Bilo mu je kako kaže neophodno dve godine da upozna relaciju između Linca i Beča, gde ima dosta nezgodnih mesta. Čehajić kaže da je posle dolaska sa mora 2002. godine radio u inspekciji u rečnom brodarstvu, ali je ponovna odluka da se lati kormila bila pun pogodak.


- Položio sam dodatne ispite i dobio šansu da upravljam jednim od najatraktivnijih turističkih brodova na ovim prostorima. To je svakako priznanje, ali i velika odgovornost jer turisti odnosno gosti imaju prednost. Moja posada se trudi da svi budu zadovoljni.

Ono što ga posebno ispunjava jeste što je naš kapetan uskladio porodični život koji mu je mnogo nedostajao dok je plovio svetskim morima. Posebno sin Stefan koji se rodio u Lincu. Miodrag za suprugu i njega ima sada daleko više vremena.

Izvor: www.vesti-online.com