Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Najlepši brodovi s toplinom doma

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Međunarodni žiri vrednovao je estetiku enterijera, koju posle kupovine plovila vlasnik nadograđuje izborom završne obrade i opreme

Međunarodni žiri nautičkih novinara četvrti put zaredom je proglasio lepotice na talasima – brodove koji osvajaju enterijerom, kao važnim faktorom koji često ostavlja presudan utisak na posmatrača.

 

– Nagrade se dodeljuju domišljatim i inovativnim rešenjima, a ne enterijeru sa puno kože ili upotrebljenog egzotičnog drveta koje raste samo u malobrojnim šumama na drugom kraju sveta. Estetika se ocenjuje kao opšta kategorija ili utisak koji posle kupovine broda vlasnik nadograđuje izborom završne obrade i opreme – obrazlaže Dejan Vlaškalić, urednik „Nautičkog magazina”, koji je pre četiri godine ustanovio ovu nagradu.

 

U kategoriji motornih jahti najlepši je enterijer modela „targa 62 ge-te”. Atmosferu toplog doma dočarava veliki otvoreni kokpit sa garniturom za sedenje u obliku slova j„”, kao i luksuzni kremeni deo za sunčanje. Članove žirija je posebno oduševila kabina za vlasnika i rešenje kupatila. Početna cena ovog broda je milion evra.

 

U kategoriji jedrilica nagrađen je „dufur 36 performans”, sportska jedrilica sa mnogo domišljatih i funkcionalnih rešenja i elegantnim i modernim linijama. Njena osnovna cena je oko 175.000 evra. Lepotica među katamaranima je „autremer 5 iks”, baziran na prethodnom modelu „49”.

 

– Analizirajući šta ljudi zaista žele od katamarana nalik ovome, svoj dizajn smo usmerili ka nečemu što je muževnije i više haj-tek. Pri tome su svi praktični aspekti manjeg modela zadržani, kao što su nesmetana komunikacija između kokpita i salona, a pogled ka spolja je neometan i kad stojite i kad sedite – objašnjava Frenk Darne, dizajner enterijera broda čija je cena od 975.000 evra pa naviše.

 

O nagradama je odlučivao međunarodni žiri nautičkih novinara koji su činili Desi Batsanova iz Bugarske, Arek Rejs iz Poljske, Emanuele Feraris di Čele iz Italije, Igor Orlov iz Slovenije i, u ime redakcije „Nautičkog magazina”, njen urednik Dejan Vlaškalić.

Hrvat kupio jahtu Berezovskog

Jahtu koja je pripadala nedavno preminulom ruskom tajkunu Borisu Berezovskom, kupio je za pet miliona evra nepoznati kupac iz Hrvatske, objavila je „Slobodna Dalmacija”, pozivajući se na podatke holandske brokerske kuće „De Valk”.

Brokerska kuća nije otkrila identitet kupca, jer su ti podaci prema sklopljenom kupoprodajnom ugovoru poslovna tajna.

Jahta „Tander bi” izgrađena je 1998. u jednom brodogradilištu u Australiji, a renovirana je pre pet godina. „Tander bi” je svojevremeno procenjen na 14 miliona evra. Ima dva apartmana i tri kabine, a može da primi 10 putnika i ima osam članova posade. Prošlog meseca je isplovila iz Francuske prema Kušadasiju, na turskoj obali Egejskog mora, a zagrebački list primećuje da bi ovog leta ta luksuzna jahta mogla da se pojavi i na Jadranu, prenosi Tanjug.

Predstavljena najveća jahta na svetu

Ruski oligarh Roman Abramović više nije vlasnik najvećeg „plovećeg luksuza”. Nemački brodograditelj „Lursen” predstavio je najveću jahtu na svetu, koja je za 17 metara duža od Abramovičevog „Pomračenja” („Eklips”).

Nazvana „Asam”, što na arapskom znači posvećenost, jahta ima salon dugačak skoro 30 metara i širok 18 metara. Pretpostavlja se da ima i bioskopsku salu i bazene. Ukupna dužina je 180 metara, a cena – 470 miliona evra.

Kompanija nije htela da komentariše ko je vlasnik broda. Prema nekim izvorima, to je jedan pripadnik kraljevske porodice u Abu Dabiju, preneo je „En-Bi-Si njuz”.

Izvor: www.politika.rs