Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Na jedrima mladosti

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Čuveni školski brod "Jadran" proslavlja jubilej - osamdeset godina od kako je porinut u more. Obučio brojnu generacije mornara u Kraljevini Jugoslaviji, SFRJ i Crnoj Gori.

Starac na jedrima - mladosti. U Tivtu, koji je njegova matična luka, ovako kažu za školski brod, čuveni jedrenjak "Jadran", koji ove godine slavi redak jubilej - osamdeset godina od kako je porinut u more i sve to vreme aktivno živi obučavajući generacije mornara.

 

U julu će se navršiti tačno osam decenija od kako je kultni jedrenjak iz Nemačke stigao u Tivat, u svoju prvu luku. Preciznije: bilo je to 16. jula 1933. godine. Decenijama je bio ponos mornarica Kraljevine Jugoslavije, SFRJ, a sada Vojske Crne Gore.

 

- "Jadran" je naše najveće pokretno blago i potpuno smo posvećeni tome da on i dalje boravi u Tivtu, da mu naš grad bude matična luka i da mu sve što je potrebno za dalji rad obezbedimo ovde. Njega će po morima i dalje voditi jedra mladosti, pitomci i iskusne starešine koji mu još dugo neće dozvoliti da ide u penziju - kazao je gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš.

 

"Jadranu" sledi generalni remont. Biće, kako je saopštio komandant Mornarice CG Darko Vuković, rekonstruisan u Brodogradilištu “bijela”. Tenderska ponuda Bijeljana je bila najprihvatljivija: remont će biti obavljen za 1,5 miliona evra.

 

U Tivtu su već započeli proslavu jubileja lepog jedrenjaka. Otvorena je izložba fotografija, dokumenata i predmeta u novoj zgradi opštine Tivat. Predstavljena su tri perioda iz života školskog broda, svojevrsne "škole pod jedrima" koja je iznedrila generacije mladih oficira ratne, a u poslednje vreme i trgovačke mornarice. To su period Kraljevine Jugoslavije, SFRJ i Mornarice Crne Gore. Autor ove zanimljive postavke je zaljubljenik u ovaj školski brod Baranin Goran Grković.

 

Kako je istakao komandant "Jadrana", poručnik bojnog broda Goran Pajović, svečanosti su tek krenule. Za jubilej će biti urađena prigodna poštanska marka, a u toku je literarni i likovni konkurs koji nosi ime "Jadran i mi", za učenike osnovnih škola. Oni čiji radovi budu najbolji imaće prilike da u maju budu na brodu, gde će biti priređena likovna kolonija i upriličeno krstarenje jedrenjakom.

 

U junu i julu "Jadran " će spustiti sidra uz gradsku luku Pine gde će biti organizovana sportska takmičenja, a posebnu atrakciju predstavljaće jedriličarska regata.

 

Za 19.avgust zakazana je centralna proslava kada će u Zbirci pomorskog nasleđa nautičko-turističkog centra "Porto Montenegro" biti otvorena velika, posebna izložba posvećena jedrenjaku, ponosu južnojadranskih voda. I pre svih Tivta.

Izvor: www.novosti.rs