Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Istorijsko spasavanje: "Kosta Konkordiju" izvlače u operaciji od 500 miliona funti

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Vađenje olupine kruzera "Kosta Konkordija", koji se nasukao i delimično potopio u blizini toskanske obale, 13. januara prošle godine, planirano je za ponedeljak. Ovo će biti najveća i najskuplja operaciji spasavanja olupine u istoriji, čiji će troškovi iznositi 500 miliona funti.

Za složenu operaciju uspravljanja broda, u kojoj je angažovano 500 međunarodnih stručnjaka iz 24 zemlje, izgrađena je podvodna platforma na koju će olupina biti postavljena dok je sistem podvodnih kablova i dizalica bude podizao u uspravan položaj.

- Ovakva vrsta operacije nikad do sada nije bila pokušana - objašnjava Franko Gabrijeli, direktor agencije za Nacionalnu civilnu zaštitu.

Spasilačka ekipa će ići kroz brod i pretraživati kabinu po kabinu, a pronađene predmete predaće državnom tužiocu, jer će plovilo biti uz pomoć tegljača odvučeno dalje kako bi moglo da se razmontira.

Mnogi od 1.500 stanovnika ostrtva Điljo kod koga je brod nasukan, odlaze na posao ili u školu na kopno, tako da će za njih biti obezbeđen trajekt koji će sa ostrva krenuti u zoru u ponedeljak, i saobraćaj se neće odvijati dok se operacija ne završi.