Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Lepote Dunava

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Četiri godine, rad brojne ekipe saradnika, mnogo entuzijazma i želja da se istraje, ugrađeni su u dugometražni dokumentarni film „Reka života“ biologa, reditelja i scenariste Olivera Fojkara, koji je premijerno, preksinoć, prikazan u Kulturnom centru Novog Sada.

Tom prilikom sala je bila puna, gledalište čak premalo da primi sve, pa je deo publike film odgledao stojećki. 

Film počinje na Dunavu, u svojih 80 minuta o njemu najviše govori, i na njemu se završava, jednim od onih jedinstvenih zalazaka sunca. Između prvog i poslednjeg kadra ovog, može se reći, epskog dokumentarca, koji protokom slika obuhvata deliće života na dunavskim obalama kao i sveta ispod njegove površine, svoje mesto je našlo mnoštvo interesantnih i zadivljujućih prizora od kojih mnoge, gledaoci, sad, verovatno, imaju priliku da vide prvi put. 

Najinteresantniji i najkompetentniji kada se bavi prirodnjačkim stvarima, Fojkarov film, u želji za sveobuhvatnošću, pokriva ne tako ubedljivo i originalno, i etnografske teme, da bi se, takođe, putujući niz reku, prateći njen ceo tok kroz Srbiju, usputno osvrnuo i na čuvene dunavske srednjovekovne tvrđave i njihovu istoriju. 

Sniman sa broda, a dobrim delom i iz vazduha (značajan angažman motornih zmajeva i njihovih hrabrih pilota), film, ako se dodaju i kvalitetni podvodni snimci, na vizuelnom planu nadmašuje ovdašnje standarde produkcije dokumentarnih filmova. Posebnu pohvalu tako zaslužuje snimateljski rad Dušana Čekića i samog Fojkara. Inače, za film je, što je takođe za naše dokumentarce iz raznih razloga retkost, komponovana originalna muzika. Kompozicije Miroslava Jovančića za “Reku života” je izvela njegova grupa “Kadabra” iz Subotice. 

U filmu je posebna pažnja posvećena specijalnim rezervatima prirode, nacionalnim parkovima i parkovima prirode: Gornje Podunavlje, Karađorđevo, Begečka jama, Koviljsko - Petrovaradinski rit, Fruška gora, Deliblatska peščara i Nacionalni park Đerdap. Posebno, predstavljeni su i neki od njihovih stanovnika kao što su crna roda, orao belorepan, vodomar, jeleni, divlje svinje, barske kornjače, svet riba i planktona. Naravno, ni čovek nije zaboravljen. Tu su alasi koji sa rekom zaista žive, koja im je i ljubav i posao.

Oliver Fojkar je do sada realizovao više od petnaest tv- emisija i dokumentarnih filmova u kojima se bavio prirodom i ekološkim temama: U senci civilizacije, Gljive Fruške gore, Molitva za goru, Zimski let, serija Priroda kao život, Moj prijatelj štiglić, Bele rode moje ravnice. Učestvovao je na više prestižnih međunarodnih filmskih festivala u: Italiji, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Japanu, Finskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Srbiji. Osvojio je više nagrada u zemlji i inostranstvu. Fojkar je zaposlen je u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu kao savetnik i načelnik odeljenja za promociju, edukaciju i odnose sa javnošću.

Producent ovog filmskog projekta je Akademsko društvo za proučavanje i zaštitu prirode Novi Sad, a suorganizatori na projektu su bili Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Zavod za zaštitu prirode Srbije. Sufinansijeri filma su Vlada AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, kao i Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije. Sponzori filma su: JP “Plovput” Beograd, JP “Vojvodinašume” (ŠG Novi Sad, ŠG Kovilj i ŠG Pančevo) i Petar Lapu – Čarda “Kod Braše”.

 

 

Izvor: www.dnevnik.rs