Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Žaba kauboj i bodljikavi som - nove životinjske vrste

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Naučnici koji su uzduž i popreko prokrstarili tropske prašume u Surinamu, jedan od poslednjih šumskih kompleksa u divljini koji ne presecaju nikakvi putevi, otkrili su 1.300 novih životinjskih vrsta koje su nauci do sada bile nepoznate.

U toku su proučavanja kako bi se ustanovilo koje vrste se mogu smatrati novootkrivenim.

VRSTA - Zasad je u ovu kategoriju ubrojano 46 životinjskih vrsta, a jedna od njih je i majušna braonkasta žaba sa lepljivim prstima i „mamuzom” na peti, zbog koje su joj nadenuli nadimak žaba kauboj. Prilično je slična drugoj vrsti žabe koja živi na drveću, ali nema za ovu vrstu karakteristične crno-bele pruge na leđima. Naučnici su žabu kauboja otkrili dok je mirno čučala na grančici, tokom jednog od svojih noćnih obilazaka močvarne oblasti u slivu reke Koetari.

Novu vrstu bodljikavog soma, kojem bodlje služe za odbranu od proždrljivih pirana i koji je zbog ovakvog svog izgleda nazvan som oklopnik, pratioci istraživačkog tima pak zamalo nisu pojeli za ručak. Jedan od naučnika je, međutim, ipak na vreme primetio njen neobičan izgled i zamolio je lokalnog vodiča ekspedicije da primerak iz svog tanjira sačuva radi daljeg ispitivanja. Isti tim je u ovoj oblasti pronašao još nekoliko novih tipova soma, a mogao je da se pohvali i pronalaskom nove vrste skakavca, koga je zbog jarkih boja nazvao krejola skakavac, po popularnoj marki bojica, flomastera i voštanih kreda za decu. Prema saopštenju Konzervejšn internešenela, u pitanju je jedina poznata vrsta skakavca za koju je utvrđeno da luči hemikalije kako bi se odbranila od grabljivaca. Pored nje, važno mesto na listi novootkrivenih životinja zauzimaju i svetlucavi vodeni tvrdokrilci i vilini konjici.

Plan je da se tropska prašuma Surinama pretvori u prirodni rezervat u kojem bi urođeničko stanovništvo moglo da lovi na tradicionalan način, a bio bi pristupačan i za ekološki turizam.
Izvor: www.24sata.rs