Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Otkrijte tajne beogradskih jezera

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Znate li koliko jezera ima Beograd? Ako i ne znate, saznaćete kada budete videli novi dokumentarni film Boška Savkovića „Beogradska jezera" koji je u okviru obeležavanja 22. aprila - Dana planete Zemlje doživeo svoju premijeru u Pozorištu na Terazijama, a koji će uskoro imati priliku da vide i gledaoci Studija B.

Retki su oni Beograđani koji znaju da Beograd ima 180 potoka i 12 jezera.

Sve što niste znali o Savskom jezeru, Taložniku, Adi Safari, Rakinoj bari, Dubokom potoku, Novoj i Staroj Očagi, Markovačkom i Rabrovačkom jezeru, Trešnji, Beloj reci, Pariguzu...saznaćete u filmu "Beogradska jezera".
- Na Markovačkom jezeru, na Trešnji se kupaju redovno, na mnogim jezerima postoje uređena kupališta, tuševi, privatnom inicijativom su napravljeni hotelčići, motelčići. Nažalost, sva ta jezera nisu u stanju kakva bi trebalo da budu. Trešnja je bila biser Beograda ali nažalost više nije, tamo je Seka Sablić snimala "Kupačice moja", to su ljudi zaboravili - izjavio je za "Studio B" Boško Savković, reditelj filma.
Verovatno niste znali da su na Terazijama naši preci pecali i lovili patke, da u podavalskom naselju Zuce postoji jezerce, do koga se, jer je u krugu vojne kasarne, ne može stići bez posebne dozvole.
Možda niste znali i da su nekada u palilulskom naselju Besni fok postojala jezera koja su progutale trska i nemar.
Malo je poznato i da Palilula ima još jednu ogromnu vodenu površinu tik uz Zrenjaninski put, a meštani je zovu Veliko blato, prenosi Studio B.
Film je u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine delo grupe pod nazivom "Nekompromitovani intelektualci Beograda" koji su za svoj film  Plodovi zime prošle godine dobili 12 međunarodnih festivalskih nagrada, ali i priznanje za najbolji ekološki film u svetu.


Više info

Od 15. maja na adresi www.beogradskajezera.com možete saznati više o svakom ovom jezeru posebno, kao i detalje o tome kako do njjih možete da stignete.

Izvor: www.24sata.rs