Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

KAKAV ULOV! “Upecano” 48 tona srebra iz olupine britanskog broda – potopljenog 1941!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Dragoceni metal je saliven u 1.203 poluge, a dvadeset odsto vrednosti tovara - koji se procenjuje na više desetina miliona dolara - će pripasti vladi u Londonu. "SS Gersopa" je potopila nemačka podmornica tokom Drugog  svetskog rata

Jedna američka kompanija uspela je da na površinu izvuče jedan od najvećih istorijskih ulova dragocenih metala iz olupine broda na dnu mora.

Objavljeno je da je otkriveno i na površinu mora izvučeno 48 tona srebrnih poluga iz britanskog broda SS Gersopa, koji je tokom Drugog svetskog rata potopila nemačka podmornica i potonuo na dubinu od pet kilometara nedaleko od obale Irske, i iz broda SS Mantola koji je nemačka podmornica potopila tokom Prvog svetskog rata.

Do kraja operacije možda će biti izvučeno i do 240 tona srebra.

Sve se radi pod ugovorom sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva, koja će zadržati 20 odsto vrednosti tovara – procenjenog na nekoliko desetina miliona dolara. SS Gersopa je postala vlasništvo vlade u Londonu nakon što je vlasnicima broda isplatila osiguranje u vrednosti od 325 hiljada funti još 1941.

48 tona srebra se nalazi saliveno u 1.203 poluge, koje su u procesu transporta na sigurnu lokaciju u Velikom Britaniji.

- S obzirom na to da se olupina nalazi na gotovo pet kilometara dubine u severnom Atlantiku, ovo je bila kompleksna operacija – kaže izvšni direktor američke kompanije.

Potopljeni brodovi su otkriveni lane, a operacija vađenja tovara je započeta krajem maja ove godine.

Izvor: www.telegraf.rs