Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ledeni breg veličine Menhetna se odvojio od Grenlanda

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ogromni komad ledenog brega, veličine 120 kilometara kvadratnih, se odvojio od Pitermanovog glečera na severozapadnoj obali Grenlanda, što je po mišljenju brojnih naučnika još jedan dokaz sve pogubnijih posledica globalnog zagrevanja.

Na snimcima sa satelita američke Agencije za svemirska istraživanja (NASA) vidi se da se od ostrva odvaja veliki deo leda NASA kaže da je pukotina bila vidljiva još 2001. i da je polarni satelit Aqua zabeležio odvajanje koje se desilo 16 i 17 jula.

Kanadska i grenlandska vlada pažljivo prate ledeni breg, dvostruko veći od njujorškog Menhetna, koji bi mogao da izazove velike probleme za brodove koji plove tim područjem. Tokom 2010. godine ledeno ostrvo veličine 250 kvadratnih kilometara se odvojilo od istog glečera.

Analitičari navode da je prirodno da se od glečera odvajaju ledeni bregovi ali obim promena na "Petermanovom glečeru" izaziva iznenađenje kod brojnih stručnjaka. Naučnici veruju da kada se ledeni bregovi lome na obali Grenlanda, to izaziva brže topljenje glečera na zemlji, što podiže nivo mora.

Veličina morskog leda na Arktiku u junu ove godine je na nezabeleženo niskom nivou. Nedavna studija Univerziteta u Kembridžu je pokazala da se topljenje glečera na Grenlandu duplo ubrzalo u poslednjoj deceniji.

Pol Kristofsen sa Univerziteta u Kembridžu, kaže da se led sve brže topi u poslednjih dvadeset godina zbog globalnog zagrevanja. On navodi da nivo mora već sada raste za 3 mm godišnje i da će ukupan skok od dva metra biti zabeležen 2100., ukoliko se “nastavi sa ovom dinamikom”.

Andrea Muenčov sa Univerziteta Delaver kaže da iako ledeni bregovi izgledaju ogromno, veći deo procesa topljenja glečera se odvija 600 metara ispod površine okeana, gde je temperatura viša nego na površini.

On navodi da sve ukazuje da se glečeri u Antlantiku tope brže ali da se podaci o tom procesu beleži tek od 2003. godine.

“Neke promene su dramatično vidljive, kao što je odvajanje velikih ledenih ostrva”.

Izvor: www.e-novine.com