Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Bebe u opasnosti od komaraca

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Deca do šest meseci najosetljivija su na ubode komaraca jer im je slab imunitet. Lekari upozoravaju ne mažite ih zaštitnim kremama.

 

 

BEOGRAD - Roditelji, čuvajte svoju decu od komaraca, krpelja i bubica krvopija, ali i od zaštitnih krema!

Deca starosti do šest meseci najosetljivija su na ujede insekata jer je njihov imunitet nedovoljno razvijen.

Pedijatar dr Slavica Kalezić-Milošević, direktor Doma zdravlja Palilula, kaže za Kurir da ukoliko komarci izujedaju malu decu oko očiju, usana i vezivnih tkiva, to kod njih može da izazove ozbiljne otoke i dovede do infekcija i upale kože.

- Imunitet je slabiji, posebno kod dece koja ne sisaju, i ujed može da izazove velike edeme. Nekad je otok toliki da ne možemo ni da primetimo ubod, pa je lekaru teško da utvrdi da li je reč o ubodu komarca ili nekog drugog mnogo otrovnijeg insekta. Ukoliko se stvori veliki otok u predelu oka, neophodan je i pregled oftamologa - kaže Kalezić-Milošević. Ona upozorava da decu ne treba mazati nikakvim kremama.

- Ukoliko se preterano koriste, ovi preparati preko kože utiču na rad nadbubrežne žlezde i mogu da poremete hormonalnu ravnotežu kod deteta.

Decu treba štititi mrežama, a ukoliko se desi da ih komarci izujedaju, treba im tri dana davati antihistaminike u vidu sirupa za malu i tabletica za stariju decu. Ako se na mestima uboda jave veliki otoci, potrebno je dati i injekcije - ističe dr Kalezić-Milošević, i naglašava da deci ne prijaju nikakvi nadražaji, zbog čega češanjem mogu da naprave ozbiljne infekcije na koži.

- Nervni završeci su vrlo osetljivi i deca se toliko češu da mogu da naprave razderotine po licu, koje su pogodne za nastanak infekcija i neprijatnih gnojanica, pa se u njihovo lečenje mora uključiti antibiotik ili antibiotska mast - upozorava dr Kalezić-Milošević.

„Sinopen“ opasan na suncu

Dermatolog Milan Bjekić upozorava da građani treba da izbegavaju da u apotekama kupuju antihistaminska sredstva poput „sinopena“, pošto ta sredstva mogu da izazovu ozbiljne reakcije na suncu.

- Na suncu može da dođe do ozbiljnih problema ako se kao zaštita od komaraca koriste ova sredstva. Dolazi do fotoreakcija na koži, otoka, upala i gnojanica, koje mogu da dovedu do infekcija i upala kože - kaže Bjekić.
 

Izvor: www.kurir-info.rs