Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Popis stanovnika mora i okeana

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

Vašington - U svetskim morima i okeanima živi blizu 250.000 živih bića, tvrde biolozi mora i okeanografi, i dodaju da su za samo godinu dana otkrili 178 novih vrsta riba i na stotine novih vrsta biljaka i drugih podvodnih životinja.

 

Time je ukupan broj živih formi u svetskim morima i okeanima povećan na oko 250.000 vrsta.
Ovi podaci o svojevrsnom i do sada prvom "popisu stanovnika mora i okeana" uključuju i čudesnu ribu gobi sa zlatnim tačkama i crvenim linijama, pronađenu u vodama oko ostrva Guam u Pacifiku. Ova riba živi u čudnoj simbiozi u repu džinovskog jastoga. I dok riba budno stražari, rak ubrzano kopa jazbinu u koju će se oboje sakriti.
Drugo iznenađenje za biologe predstavljalo je otkriće kolonije rodolita, morskih algi sličnih koralima, pronađenih u zalivu Princ Vilijam na Aljasci. Ova tvrda, crvena biljka, koja podseća na spiralu, kreće se po dnu i "napada" gnezda koja koriste račići i školjke.
"Zaduženi" za ovaj svojevrsni "morsko-okeanski cenzus", sada u četvrtoj godini 10-godišnjeg posla, tvrde da gotovo svakog dana dolaze do novih otkrića

iako su vode oko Evrope ali i druge i u prošlosti detaljno istraživane.
Oko 1.000 naučnika iz 70 zemalja sada učestvuju u popisu dok ih je koliko prošle godine bilo 300 iz 53 države.
"Sve u svemu, što je manje živih bića u morima i okeanima to se manje o njima zna" - tvrdi Frederik Grasl, predsednik Naučnog komiteta istraživanja i direktor Instituta za obalska i okeanska istraživanja Univerziteta Rutgers.
Ova je bila druga uzastopna godina, podseća časopis Nejčer, u kojoj su naučnici objavili rezultate svojih istraživanja otkako je 2000. godine počela realizacija programa. Ovih dana počinju i istraživanja i popis podvodnih mikroba i bakterija, najmanjih organizama koji naseljavaju mora i okeane.
Kad sav ovaj zamašan i složen posao bude okončan, naučnici veruju da će otkriti da u okeanima i morima, koji pokrivaju 70 odsto površine naše planete, živi najmanje 20.000 vrsta riba i više od 1.98 miliona vrsta životinja i biljaka od kojih su neki ili mikroskopski sitni ili predstavljaju najprostije oblike života poput crva i meduza.
Istraživanja genoma, genetskih kodova živih vrsta, "objasniće istoriju, proteklu evoluciju života u okeanima, koja seže u doba pre nego što su nastali fosili, u period pre 3.5 milijardi godina" - smatra Grasl.
Naučnici su do sada opisali 15.482 vrste morskih riba dok su prošle godine registrovali 15.304. Broj životinja i biljaka dostigao je 214.500 što je nekoliko stotina više nego prošle godine.
Sve u svemu, do sada je za obavljanje ovog svojevrsnog cenzusa potrošeno 125 miliona dolara (oko 96 miliona evra) ali će do kraja ovog značajnog posla za opstanak naše planete biti utrošeno blizu milijardu dolara (oko 770 miliona evra) a sredstva će obezbediti vlade zemalja koje učestvuju u popisu.
Ideju da se obavi popis živih vrsta u morima i okeanima dali su jos 1995. godine naučnici zabrinuti da će stalni porast ljudske populacije zauvek i nepovratno uništiti mnoge vrste podvodnih živih bića čime će biti dramatično ugrožena prirodna ravnoteža na Zemlji.