Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dužina osovine vanbrodskog motora

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ako nameravate da kupite polovan ili novi vanbrodski motor dobro je da znate dužinu osovine.

Postoje tri osnovne, standardne, dužine:
- kratka                  - 15" tj. 38,1 cm
- duga                    - 20" tj. 50,8 cm
- ekstra duga          - 25" tj. 63,5 cm.

Dužinu osovine merimo od ivice čeljusti za kačenje motora do donje ivice kavitacione ploče. Ta dužina treba da odgovara dužini, mereno po vertikali, od gornje ivice krmene ploče (kod nas je prilično odomaćen izraz: "zrcalo" koji se koristi u Dalmaciji) do najniže ivice dna.
Smatra se da odstupanje dužine osovine za +/- 1" tj. ako je osovina duža ili kraća za oko dva i po centimetra od visine krmene ploče neće uticati značajno na plovidbene karakteristike tj. na brzinu plovidbe i iskorišćenje snage motora.
Zato je važno da pre kupovine izmerite visinu krmene ploče.

Da bi bilo jasnije o čemu govorim, pogledajte slike u prilogu (oznake na crtežima su na engleskom, tako kako sam ih preneo iz originalnog teksta, jer sam suviše lenj da prevodim nešto što je verujem svakom jasno ali ako ipak ima pitanja - javite se). 

Često se ljudi pitaju da li na čamcu koji je konstruisan za motor sa kratkom osovinom mogu da koriste motor sa dugom osovinom?
Odgovor je: DA.
Medjutim, imaće to uticaja na iskorišćenje snage i ponašanje plovila. Ipak, treba ovo izbegavati ako se plovi u plitkim vodama.

Ukoliko pri vožnji primetite da motor često "iskače" iz vode, pre biločega, proverite položaj osovine i podesite nagim u odnosu na krmenu ploču (tome služi onaj klin koji se može provući kroz nekoliko rupa na nosaču motora.

Ako imate motor sa kratkom, a želite da ga pretvorite u motor sa dugom osovinom ili obrnuto i to je moguće kod nekih vrsta motora. Džonsoni su za to najpogodniji i kod njih se to najjednostavnije radi ali moguće je i kod nekih drugih.


by LSi