Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ima li spasa za Veliki bački kanal

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Projektom, vrednim 42,5 miliona evra, upravljaju Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Institut „Jaroslav Černi” iz Beograda, i najavljuju da će do 2014. godine ovim kanalom ponovo poteći čista voda

Vrbas – Dok timovi eminentnih domaćih i inostranih stručnjaka traže rešenje kako očistiti Veliki bački kanal od nataloženog mulja i otrovnih materija – pogotovo u delu koji protiče kroz Vrbas – ekolozi i predstavnici beogradskog preduzeća „Akvainterma inženjering“ ukazuju da bi taj posao bolje obavile bakterije nego bageri! Uz specijalne granule s mikroorganizmima efikasno i za vrlo kratko vreme mogao bi da se vrati život ovom vodotoku, koji slovi kao najzagađeniji u Evropi.

U pitanju je biološki preparat koji proizvodi belgijska firma, a čija primena u zapadnoevropskim vodotokovima i ribnjacima, kao i u kanalizacijama, daje izvanredne rezultate. To tvrdi Miroljub Pantić, vlasnik navedenog preduzeća iz Beograda, koje je zastupnik proizvođača ovih granula za Srbiju, navodeći da se njima čisti voda u reci Seni u Parizu, pa u kanalima koji se granaju iz Nila u Egiptu, kao i da je uz njihovu primenu učinjen plovnim kanal u belgijskom gradu Brižu...

– Granule se posipaju po površini vode kao što se nekada žito sejalo rukom, a iz njih se razvijaju bakterije čijim bi delovanjem smrad iz kanala bio eliminisan posle desetak dana, a voda bi postala prozirna već za mesec dana. Za godinu do godinu i po, nivo mulja na kanalskom dnu mogao bi da se smanji za gotovo dva metra. Jer, kada se ubace u takav talog, mikroorganizmi proklijaju i počnu naglo da se razmnožavaju, a time što koriste organsku hranu one čiste vodu, u kojoj ostaje samo – ugljen-dioksid – objašnjava Pantić.

Ni predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa Ratko Đurđevac ne sumnja u delotvornost ove biotehnologije, ali smatra da, u Velikom bačkom kanalu, mulj treba vaditi bagerima. Jer, kaže on, u kanalskom koritu na deonici kroz Vrbas nataloženo je oko 400.000 kubnih metara mulja sa velikim količinama neorganskih otrovnih primesa, koje nikakvi mikroorganizmi ne mogu da razgrade.

Prema mišljenju Tomislava Đivuljskog iz Direkcije za izgradnju u Vrbasu, stručnjaka godinama angažovanog na projektu revitalizacije Velikog bačkog kanala, „nema tog čarobnog štapića“ koji može vratiti uništenu floru i faunu u ovom vodotoku. Bez mehaničkog izmuljavanja kanalskog korita, kategoričan je naš on, nemoguće je postići željeni ekološki efekat.

I pored svih navedenih argumenata o prednostima primene biološkog preparata za čišćenje kanala, nadležni za ovaj veliki ekološki poduhvat u čiju realizaciju je, pored državnih institucija, uključeno i nekoliko međunarodnih organizacija, rade po utvrđenom planu. Čitavim projektom, vrednim 42,5 miliona evra, upravljaju Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Institut „Jaroslav Černi“ iz Beograda, i najavljuju da će do 2014. godine Velikim bačkim kanalom ponovo poteći čista voda.

I Evropa pomaže

Iz fondova Evropske unije obezbeđeno je 13 miliona evra za izgradnju glavnog prečistača otpadnih voda u Vrbasu, koji bi trebalo da bude završen do kraja naredne godine. Privodi se kraju i izgradnja magistralnog kolektora u koji će se slivati industrijske otpadne vode i kanalizacija sa područja opština Vrbas i Kula što se već decenijama nekontrolisano ispušta u kanal. No, pre svega neophodno je da sve fabrike iz ovog dela Bačke, označene kao veliki zagađivači, izgrade vlastite prečistače otpadnih voda da bi mogle da se priključe na magistralni kolektor.

 

Izvor: www.politikaonline.rs