Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Pirati još drže srpskog pomorca

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kraj drame sa četvoricom mornara iz Srbije i Crne gore, koje su sa tankerom "MB Polar" somalijski pirati oteli pre 15 dana u Adenskom zalivu u Indijskom okeanu, nije na vidiku.

BAR - Kraj drame sa četvoricom mornara iz Srbije i Crne gore, koje su sa tankerom "MB Polar" somalijski pirati oteli pre 15 dana u Adenskom zalivu u Indijskom okeanu, nije na vidiku. Kada će se vratiti kući, zajedno sa 20 članova posade, niko ne može da pruži - ni barska agencija "Hemosana" preko koje su isplovili ni grčka kompanija za koju su prevozili teret.

- Znamo da su pomorci dobro, da se brod i dalje nalazi na sidrištu. Sve detaljnije informacije tražite u grčkoj kompaniji - rečeno je "Novostima" u "Hemosananu".

U ovom preduzeću kažu da nisu u toku o detaljima pregovora između grčke kompanije i pirata.

- Postoji redovna komunikacija sa porodicama otetih pomoraca - bili su kratki u barskoj firmi.

Iskusni pomorci iz Crne Gore tvrde da je moguće da će pregovori trajati mesecima.

- To su specifične situacije u kojima interese vagaju pomorske kompanije, osiguravajuće kuće, a sve se lomi po nezaštićenim pomorcima - komentarišu iskusni crnogorski kapetani.

Spekuliše se da pirati traže dva miliona dolara za zarobljeni brod i pomorce.

Somalijski pirati oteli su pre petnaestak dana grčki tanker "MV Polar" pod zastavom Paname sa 24 člana posade u Adenskom zalivu. Grčka brodarska kompanija "Paradajz navigejšn" je samo potvrdila da su njen tanker "MV Polar", sa 24 člana posade, oteli gusari u somalijskim vodama i da posadu čine jedan državljaninSrbije, trrojica Crnogoraca, troje Grka, Rumun i 16 Filipinaca.

Kompanija, čije je sedište u Atini je saopštila da je tanker "Polar", koji plovi pod panamskom zastavom, otet oko dva sata posle ponoći 30. oktobra, približno 600 nautičkih milja istočno od ostrva Sokotra. To ostrvo nalazi se oko 250 kilometara istočno od „roga Afrike“.

Brod su napala dva čamca, a zatim su naoružani gusari zauzeli tanker. Tanker "MV Polar", dug 229 metara i bruto nosivosti 72,825 tona, plovio je od Sankt Peterburga i Kronštata do Singapura sa teretom sirove nafte.

 

Izvor: www.novosti.rs