Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Moruna u Tekiji posle četiri decenije

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U Dunavu kod Kladova ribolovac Sava Dujkić ulovio morunu koja se u ovim vodama nije pojavljivala skoro 40 godina.

RIBOLOVAC Sava Dujkić iz Tekije bio je ne malo iznenađen kada je u četvrtak na Dunavu ulovio morunu. Manje bi se, veli ovaj iskusni pecaroš, iznenadio ulovu ajkule! Jer, moruna u ovim vodama nema skoro četiri decenije.

Ne dolaze odkad im je migraciju uzvodno trajno zaustavila druga đerdapska elektrana. Dujkićevoj neverici kraja nije bilo kada je video da je njegov ulov težak 460 grama i dugačak 58 santimetara obeležen identifikacionom markicom.

- Odmah sam o ulovu obavestio Službu nadzora Javnog preduzeća „Nacionalni park Đerdap“. Pomislio sam da je u pitanju jesetra, ali me je razuverio ihtiolog Predrag Simonović sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu - kaže Dujkić.

Srpski stručnjaci su na osnovu podataka sa markice, stupili u kontakt sa rumunskim i mađarskim kolegama. Mala moruna iz Tekije, saznali su, deo je eksperimenta, koji su sproveli mađarski stručnjaci. Jedna je od 100 jedinki puštenih u Budimpešti 3. novembra.

- Ona je za 10 dana prevalila put od 500 kilometara što je zaista veliki podvig. Posle fotografisanja neozleđena je vraćena u Dunav - kaže republički inspektor Vinko Bajkanović.

Morune u vreme mresta, vođene prirodnim instiktom, iz slanog Crnog mora, plivaju uzvodno, do slatke vode Dunava. I umesto da, kao ranije, u potrazi za najboljim mestom za mrešćenje stignu do Mađarske i Austrije, njihov put se završava kod Kusjaka, gde su između druge đerdapske elektrane i luke Prahovo, pronašle i najčistiju vodu i najpovoljnije uslove za mrest.

 

Izvor: www.novosti.rs