Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Novi pristan biće grad na reci

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Prema statističkim podacima, godišnje u naš grad, rekom stigne oko 35.000 turista. Ove godine je Dunavom kroz Novi Sad prošlo 540 brodova, od kojih je čak 135 pristalo uz pristan Gradskog zelenila koji se nalazi na Keju.

Zato ovo preduzeće planira postavljanje novog pristana.
- Ovogodišnji čist prihod od tog posla je oko milion dinara, a naredne godine očekujemo da najmanje udvostručimo obim posla, jer smo nedavno obnovili ugovore sa velikim svetskim turoperatorima. Ovo je veoma unosan posao, jer sat privezivanja broda uz pristan staje 18 evra, iskrcavanje po putniku se naplaćuje dva, dok istovar kontejnera košta 100 – ističe portparol u ovom preduzeću Ivan Nožinić.
Projekat izgradnje novog pristana započet je još pre pet godina, a 2006. bila je kompletirana i sva dokumentacija. Do ovog trenutka u brodogradilištu u Bačkom Monoštoru završeno je korito koje se trenutno nalazi u "Vodama Vojvodine". Ono je u potpunosti zaštićeno od propadanja – ofarbano je i pokriveno.
- Do sada je u projekat izgradnje novog pristana uloženo 48 miliona dinara, dok je za završetak, odnosno nadogradnju i prilaz, potrebno još oko 30 miliona. Naredne godine ćemo opet konkurisati kod NIP-a, ali i na drugim mestima, kod drugih fondova, za taj novac. Nadam se da ćemo uspeti da ih obezbedimo – ističe Nožinić i dodaje da je turizam je veoma profitabilna delatnost.
S obzirom da se grad nalazi na Koridoru sedam, Nožinić smatra da taj potencijal treba u potpunosti iskoristiti.
- Novi pristan, koji su projektovali stručnjaci sa FTN-a, biće jedan od najsavremenijih na celom toku Dunava. Na njemu će moći da pariraju samo Beč i Budimpešta. Biće to pravi „grad na reci“, veličine 320 kvadratnih metara, sa menjačnicom, restoranom, prodavnicom. Planirano je da bude postavljen na mesto sadašnjeg koji bi bio preseljen na sremsku stranu grada - predočava sagovonik.
Inače, u delatnosti "Gradskog zelenila" je oblast turizma i ugostiteljstva. Mnogi sugrađani ne znaju, kaže Nožinić, da njihovo preduzeće sem brige o najlepšoj plaži na Dunavu, ima i pristan za brodove, nedaleko od Varadinskog mosta.

 

Izvor: www.dnevnik.rs