Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Slabi ulovi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Minulu sedmicu obeležili su mršavi ulovi na većini terena, a ribolovci za to okrivljuju neuobičajeno toplo vreme i česta podrhtavanja tla.

Aktivnost šarana na Dunavu kod Apatina jenjava, a i smuđ se retko javljao i bio je uglavnom sitan. Dobrih ulova „staklenookog" bilo je jedino u blizini Sonte. Bela riba se pecala u Malom limanu, a štuka nije pri apetitu, izveštava Nemanja Došen iz „Apa fiša". Nešto bolje ulove štuke registrovali smo u Monoštorskom ritu i na pojedinim bačkim kanalima.

Na Staroj Tisi kod Bačkog Gradišta i Čuruga mogao se prevariti poneki smuđ. „Zubonja" je povremeno dobijan i na Dunavu u Novom Sadu, gde se lepo pecala i bela riba. Redak smuđ i poneka štuka udarali su na Dunavu kod Banatske Palanke, a na kanalu DTD kod Kajtasova se na hranjenim mestima pecao šaran. Na ostalim vodama u južnom Banatu riba slabo radi i tako će najverovatnije biti sve do zahlađenja i porasta vodostaja, navodi Tibor Mesaroš iz Vršca.

Slabo na Moravi

Na Dunavu od Smedereva do Rama smuđ slabo radi, a nešto češće se lovi štuka. Slabe ulove beležimo i na Toploj Mlavi i Kostolačkom dunavcu.

Na Velikoj Moravi od Ljubičevskog mosta do ušća smuđ, som i bela riba nisu aktivni, rekli su nam u požarevačkoj prodavnici „Kod dva soma". U gradištanskom „Lovu i ribolovu" kažu da se na keju peca bodorka, smuđ nije aktivan, a riba ne radi ni na Srebrnom jezeru. Kod Žabarskog mosta i Svilajnca na Moravi dobijana je mrena. Sa terena u blizini Jagodine i Ćuprije stižu informacije o aktivnosti bele ribe, dok su se grabljivice javljale sporadično.

Na Gružanskom jezeru i dalje nema ulova vrednih pomena, baš kao ni na kragujevačkim akumulacijama Bubanj i Šumarice. Ulova smuđa bilo je na jezeru Gazivode. Na Ibru kod Raške pecani su skobalj i mrena, a na okolnim barama dobijala se štuka, saznajemo od Radojice Popovića.

Vladica Radojević javlja da se na kruševačkom delu Zapadne Morave pecaju uglavnom skobalj i bucov, dok se na okolnim barama pored štuke lovi i babuška. Na jezeru Ćelije su hvatane bodorka i deverika.

 

Očajno na Drini

Dragiša Andrić kaže da zbog porasta vodostaja na Savi kod Šapca trenutno nema ozbiljnog pecanja, pa su se ovdašnji ribolovci preselili na Mišarsku šljunkaru, gde su radili bela riba, sitan šaran, štuka i tolstolobik do pet kilograma. Na Dobravi se hvataju klen, šljivar i štuka, a na Cerskom kanalu bilo je bodorke, klena i štuke.

Drina je mutna, pa od ozbiljnog ribolova nema ništa, javljaju iz bajinobaštanskog „Belvija", i dodaju da bolje ulove ne treba očekivati ni u narednih desetak dana. Slične informacije dobili smo i sa terena na području Ljubovije i Loznice.

Varaličari na Bovanskom jezeru dobijaju uglavnom sitnog smuđa i štuku, dok se fideraši i plovkaroši zabavljaju pecanjem bodorke i sitne deverike, navodi Miodrag Radojičić iz Niša.

Na Južnoj Moravi je proradio skobalj, naročito na terenima kod Doljevca, Brestovca i Lipovice, dok se mrena sporadično dobija u Grdeličkoj klisuri, kod Kopašnice i nizvodno od Čečine. Nekoliko somova ulovljeno je između doljevačkih mostova i u blizini Belotinca. Pokoji „brka" se mogao dobiti i na ulivu Veternice, na kamenu, gde je radio i šljivar.

Na jezeru Barje se hvataju smuđ i sitna deverika, dok sa Brestovačkog jezera stižu informacije o povremenoj aktivnosti soma i amura, saznajemo od Bratislava Kodalovića iz Leskovca.

„Monstrumi" sa Joce

 Za razliku od većine ostalih voda, na jezeru Joca štuka i dalje „razbija". Pored (za ovaj revir) uobičajenih primeraka od tri do sedam kilograma, sve se češće love i pravi „monstrumi", poput ove kapitalke, koja je imala blizu 15 kilograma! Sve informacije o uslovima pecanja na Joci možete dobiti na telefon 063/284-403.

 

 

 

Izvor: www.pressonline.rs