Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Bujica probila nasip

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Vršac – Bujična voda sa Vršačkih planina, koja kod Velikog Središta prilikom naglog topljenja snega stvara akumulaciono jezero, juče je probila zaštitni bedem i ugrozila stotinu obližnjih kuća. Računa se da je u akumulaciji bilo oko 800.000 kubika vode. Nešto slično se dogodilo pre 29 godina, a posledice su tada bile katastrofalne, pa je hitno angažovano ljudstvo i mehanizacija kako bi bedem što pre bio „zakrpljen“.

Od Svete Gavrilovića, tehničkog direktora Vodoprivrednog preduzeća „Ušće“ u Beloj Crkvi, saznajemo da će narednih dana biti problema sa nadošlim vodama. Sudeći prema informacijama iz Rumunije, vodostaj Nere je u naglom porastu, pa će zaštitni bedem, podignut pre tri godine, biti na „testu izdržljivosti“.

– Naglo je „ojužilo“ pa su se otopljeni snegovi slili u korita reka koje nam dolaze iz Rumunije, a ukoliko kod komšija ovih dana padnu obilnije kiše, naći ćemo se na ozbiljnim iskušenjima – naglašava Gavrilović, upozoravajući da je zabeležen i porast reke Karaš, čije je korito sve do naše granice utvrđeno nasipom, ali sa naše strane ne postoji nikakva zaštita od ovog vodotoka.