Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Kristofer Kolumbo poreklom Škot?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Pravo ime Kristofera Kolumba je Pedro Skoto, a njegova porodica je zapravo bila škotskog porekla, tvrdi španski istoričar Viljalonga.


Čuveni pomorac, čovek koji je otkrio Ameriku, zvao se Pedro Skoto. To je pravo ime istraživača poznatog kao Kristofer Kolumbo iz 15. veka, tvrdi španski istoričar Alfonso Ensenat De Viljalonga.

Viljalonga se usprotivio teorijama o poreklu pomorca prema kojima je Kolumbo bio sin tkača iz Đenove, katalanskog i galicijskog, odnosno korzikanskog i portuglaskog porekla.

"On je bio iz Đenove ali je bio sin trgovca, a ne tkača i kršten je kao Pedro, a ne Kristofer", rekao je Viljalonga, dodajući da je porodično ime njegove porodice bilo Skoto i bio je škotskog, a ne italijanskog porekla.

"Imao je svetle oči i sunčane pege po licu. Poznato je da je imao plavu kosu i u starosti i tako su ga opisali njegovi savremenici", rekao je on, naglašavajući da su tradicionalne predstave o Kolumbu ili Skotu potpuno izmišljene.

Španski istoričar kaže da se u jednoj hronici katoličkih kraljeva koju je napisao Lusio Marineo Sikulo pojavljuje ime Pedro Kolumbo, a ne Kristofer.

Viljalonga tvrdi da je čuveni pomorac radio za gusara Vinćenca Kolumba i da je usvojio to prezime kako bi se zaštitio.

U svom istraživanju Viljalonga je koristio arhive Đenove i Španske akademije istorije, kao i literaturu Nacionalne biblioteke.