Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Slovenci kupili ratni brod od Rusa

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Slovenija: Kupovina „Triglava“ prolazi uz kritike da je država u vreme krize rasipnički trampila 50 miliona evra težak ruski klirinški dug, još iz doba SFRJ, za jednu veliku ali nepotrebnu topovnjaču.

KOPAR - Uz topovske plotune i fanfare uplovio je u koparsku luku ratni brod „Triglav“ koji je slovenačka vlada kupila od Rusije. Iako je „Triglav“ najveći ratni brod slovenačke vojske, to nije stišalo kritike da je država u vreme krize rasipnički trampila 50 miliona evra težak ruski klirinški dug, još iz doba SFRJ, za jednu veliku ali nepotrebnu topovnjaču.

Poslanik vladajućih socijaldemokrata Luka Juri otišao je korak dalje. On je „Triglav“ ponudio potencijalnim kupcima preko internet-dućana, „iBeja“. On naime smatra da bi prodaja ovog ratnog broda mogla da popuni bar deo budžetske rupe. Na „iBeju“ je licitacija „Triglava“ počela od 29 miliona dolara. U oglasu je pisalo da je optimalna ponuda 35 miliona dolara s obzirom na to da je Slovenija, otpisavši klirinški dug, Rusima za brod doplatila 15 miliona dolara.

Oglas i konačnu vrednost licitacije na internetu morala je da potvrdi i slovenačka vlada. Do toga očigledno nije došlo jer je ubrzo nadmetanje za novog vlasnika „Triglava“ - skinuto sa „iBeja“, a Luka Juri tvrdi da on to nije učinio.

Ali bez obzira na sve, buka oko ove kupovine se ne stišava.

Ministarka odbrane doduše tvrdi da je 49 metara dug i 9,2 metra široki brod „novi ponos naše vojne mornarice“ ali glasniji su oni koji ironično primećuju da sada slovenačka vojska ima jednu od najvećih mornarica na svetu, u poređenju sa dužinom slovenačke obale.

 

Izvor: www.novosti.rs