Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ronilačko superodelo koje čoveka pretvara u ribu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Američki pronalazač Arnold Land tvrdi da ima rešenje za davnašnji san čoveka - da može da diše pod vodom, uzimajući kiseonik kroz tečnost, kao riba...

ŠKRGE - Pošto ne možemo da pobedimo kesonsku bolest, samo šačica iskusnih profesionalaca sme da zaroni dublje od 70 metara. Ronjenje na velike dubine toliko je opasno da se više ljudi prošetalo po Mesecu nego što se spustilo na dubinu veću od 240 metara u ronilačkom odelu.
Land, penzionisani vaskularni hirurg, patentirao je ronilačko odelo koje će omogućiti čoveku da udiše „tečan vazduh”, specijalan rastvor obogaćen molekulima kiseonika. Liči na naučnu fantastiku, a pre svega na čuveni film „Ambis” (1989) u režiji Dejvida Kamerona, mada se takozvana tečna ventilacija već primenjuje za prevremeno rođene bebe u najsavremenijim američkim bolnicama.
„Prvo što bismo morali da naučimo jeste da savladamo refleks davljenja”, objašnjava Land, 79-godišnji pronalazač iz Sent Luisa u Misuriju. „Ali čim ta tečnost prepuna kiseonika dospe u pluća, osećaj će biti isti kao da dišemo vazduh.”
Land je zamislio ronilačko odelo koje će omogućiti roniocu da udiše perfluorovodonike (PEC), tečnost u kojoj se rastvara izuzetno velika količina gasa. Ta tečnost će se nalaziti u zatvorenoj kacigi i nadomestiće sav vazduh u plućima, nosnim šupljinama i ušima. Ugljen-dioksid, koji u normalnim okolnostima izdišemo, izbacivaće iz tela specijalne mehaničke škrge „prikačene” za bedrenu venu u nozi.
Samim tim što bi udisali kiseonik iz tečnosti, ronioci više ne bi morali da se plaše takozvane kesonske bolesti ili bolesti dekompresije, koja je često kobna pošto prilikom izranjanja, kad je čovek izložen nagloj promeni pritiska, azot rastvoren u krvi prelazi u gasne mehuriće i nagomilava se u telesnim tečnostima i tkivima. Landovo specijalno odelo omogućava roniocima da se spuste na mnogo veće dubine nego ikada do sada.
Trenutno rekord u spuštanju na najveću dubinu - 318 metara - u ronilačkom odelu drži Nuno Gomes iz Južne Afrike. On je taj podvig izveo 2005: trebalo mu je 14 minuta da se spusti na tu dubinu, ali je izranjao punih 12 sati.

 

Izvor: www.24sata.rs