Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Zaboravljeno Trgovište

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Šest meseci od poplava u Trgovištu, nema novca za naknadu štete građanima, a od 13 oštećenih mostova izgrađen je jedan. Meštani starhuju od novih padavina.

Posledice majskih poplava u opštini Trgovište još nisu sanirane, a poslednje padavine ponovo su oštetile četiri privremeno postavljena mosta. Lokalna samouprava smatra da je jedino rešenje detaljna regulacija rečnog toka, ali jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji, sa godišnjim budžetom od 80 miliona dinara, nema sredstava.

Život na veresiju, pozajmljuje od rođaka, prijatelja. Bez pčela, živine, stočne hrane ostao je Stojadin Stošić, jer ih je odnela nabujala Pčinja pre šest meseci. Sada brine kako da prehrani svoje stočno bogatstvo, tri krave. Ima jedan stog sena, koji je pozajmio od brata.

Trinaest mostova odneto je ili oštećeno u majskim poplavama, a izgrađen je jedan. Putevi su rekonstruisani, uređen bedem, obnovljena vodovodna mreža. Nije bilo novca za isplatu štete meštanima.

Svaka kiša i sneg su opasnost, pokazale su poslednje padavine. Privremeno postavljeni mostovi preko reke Pčinje ponovo su onesposobljeni.

"Poslednje padavine pokazale su da nije dobro urađena odbrana od poplava", kaže predsednik opštine Darko Tomić.

Naselja u dužini od četiri kilometra uz reku i sada su ugrožena. "Srbijavode" rade projektnu dokumentaciju za regulaciju rečnog toka, a Ministarstvo za NIP priprema projekte za izgradnju četiri mosta. Samo za te poslove oko reke potrebno je 100 miliona dinara.

Ukupna šteta je tri puta veća. Trgovište je za sanaciju štete dobilo 34 miliona dinara, a poslednja uplata bila je pre pet meseci, 17. juna.

 

Izvor: www.rts.rs