Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Tamanava se izlila i u donjem delu toka, Mlava kod Požarevca opala

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Tamanava se danas izlila i u donjem delu toka, nizvodno od Koceljeve, pa je poplavljeno novih 300 hektara poljoprivrednih površina, rečeno je Beti u toj opštini.
U gornjem delu toka Tamnava se izlila juče i poplavila osam kuća u Šabačkoj Kamenici i hiljadu hektara njiva u okolini.
Zamenik predsednika koceljevačke opštine Milutin Cvejić rekao je da se reka polako vraća u korito.
"Tamnava se u gornjem delu toka polako vraća u korito, ali su njive i dalje pod vodom. U donjem delu toka gde se izlila danas, poplavljene su priobalne njive, a procenjujemo da neće biti daljih plavljenja", rekao je Cvejić.

On je rekao da materijalna šteta izazvana poplavom još nije procenjena.
Cvejić je rekao da izlivanje Tamnave i njenih pritoka nije aktiviralo klizišta.
Mlava kod Požravca opala je za 12 centimetara i ne preti izlivanjem, izjavio je gradski koordinator za odbranu od poplava Slađan Stević.

Mlava kod Požarevca opada, dižu se podzemne vode
"U selima uz Mlavu kod Požarevca, domaćinstva trenutno nisu ugrožena od izlivanja reke koja je od sinoć u padu za oko 12 centimetara", kazao je Stević.
Međutim, u kućama u blizini Mlave došlo do podizanja podzemnih voda.
"U nekoliko desetina domaćinstava u Starom Kostolcu i Bradarcu podigle su se podzemne vode koje su poplavile podrumske prostorije kuća, ali situacija za sada nije zabrinjavajuća", rekao je Stević.
Prema njegovim rečima, uzvodno je Mlava u porastu zbog čega pripadnici MUP-a, ljudstvo i mehanizacija lokalnih preduzeća ojačavaju bedeme i nasipe.
"Mlava je kod Petrovca porasla za oko 40 centimetara, a njena pritoka Vitovnica za oko 60 centimetara. U Bradarcu je zbog toga nastavljeno sa postavljanjem bedema na nasipu u dužini od oko 300 metara", naveo je Stević.
Na teritoriji Grada Požarevca Mlava je van korita, ali značajnije poljoprivredne površine nisu pod vodom. Put od Bradarca ka manastiru Rukumija još je u prekidu. Na čitavom toku Mlave od Žagubice do ušća u Dunav na snazi su vanredne mere od poplava.

MUP: Trenutna situacija na rekama je stabilna
Trenutna situacija na rekama u Srbiji je stabilna, rekao je danas Goran Nikolić iz sektora MUP-a za zaštitu i spasavanje, dodajući da iako vodostaj raste na svim rekama, nigde nije alarmantan da preliva i da pravi poplavu.
Najkritičnije je ovih dana bilo na Mlavi, koja je sada u stagnaciji, rekao je Nikolić Tanjugu, dodajući da za sada nasipi izdržavaju a ekipe dežuraju non-stop. Prema njegovim rečima, jedini problem na Mlavi postoji na osam kilometara od Petrovca, gde je reka odrubila deo desne obale i došla do kuće sa salašem.
Što se tiče drugih reka, visoki vodostaj je i na Neri koja se izlila po plodnom tlu, ali stanovništvo nije ugroženo, dodao je Nikolić.
Najave Hidrometeorološkog zavoda Srbije o novim padavinama nam ne idu na ruku, rekao je Nikolić, napominjujući da sve zavisi i od vodostaja Dunava i njegovog priliva iz Austrije.
"Ako odatle naiđe veći talas, onda će biti problema i za male reke, tj. pritoke Dunava, kao što je Mlava", naglasio je on.
Narednih sedam dana vodostaji reka u Srbiji će biti u porastu, ali se očekuje da oni će biti ispod nivoa koji bi ugrožavali priobalje, rečeno je Tanjugu u Hidrometeorološkom zavodu.

 

 

Za kraj malo snimaka

{youtubejw}Y0B2F9C4OrQ{/youtubejw} 

 

 A i malo tuznog osmeha ...

 

{youtubejw}6lJ5bwu86bg{/youtubejw}