Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Visok vodostaj u Novom Sadu zaustavio slovački brod

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

NOVI SAD - Nov novcat  teretni brod slovačke proizvodnje, dužine 86 i širine 14  metara, svojevrsna atrakcija za Novosađane , već nekoliko dana je  usidren u Novom Sadu. Zbog visokog vodostaja Dunava, koji je prema podacima RHMZ danas iznosio 351cm,  brod Vilson Alicante ne može da prođe ispod novosadskog Žeželjevog mosta.

U Lučkoj  kapetaniji kažu da će morati da sačeka povoljan vodostaj Dunava, a da je to oko  200-250cm.

Brod  se napuni vodom da može da prođe, ali u ovom slučaju brod će  verovatno malo duže ostati u Novom Sadu, pa su ga, kako ističu u Lučkoj kapetaniji, privezali da bude na  sigurnom i da bi posada bila obezbeđena u smislu hrane, izlazaka, struje itd.

U Novi Sad rekom stigne oko 35.000 turista godišnje.  Od 540 plovila koja  su ove godine prošla kroz Novi Sad, 135 bilo je privezano uz pristan "Gradskog  zelenila".

U "Gradskom zelenilu" očekuju da će se taj broj udvostručiti u 2011. godini i kažu da su u poslednjih godinu dana obnovili ugovore sa  mnogim svetskim tur operaterima  što je rezultiralo i mnogo boljim finansijskim  rezultatima  nego ranijih godina .

"Čist prihod od početka ove  godine je oko milion dinara.  Novi Sad bi trebalo da dobije i novi, najmoderniji pristan  u Evropi za čiji završetak nedostaje još 30 miliona  dinara. On bi bio postavljen na mesto postojećeg,  a stari bi bio izemešten na  sremsku stranu Dunava", navode u ovom preduzeću.

 

Izvor: www.rtv.rs