Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Norvežani se uspaničili zbog nuklearnog otpada iz Vinče

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Istrošeno nuklearno gorivo iz Instituta u Vinči, koje je tamo čuvano 26 godina, posle mesec dana transporta stiglo je u skladište u Rusiji... Da je kojim slučajem otpad iscurio tokom transporta, izbila bi velika ekološka katastrofa, što se umalo nije dogodilo.

 

URANIJUM - Posada danskog teretnog broda „Puma”, koji se vraćao sa plovidbe duž norveške obale do Murmanska, nakon što je istovario visoko obogaćeni uranijum iz Srbije, u subotu je uputila poziv za pomoć. Brod je iznenada počeo da se puni vodom. Centar za spasavanje kontaktirao je spasilački brod „Ulabrand” oko 21 sat kako bi intervenisali, ispričao je kapetan Frenk Nilsen.
- Brod se usidrio, a voda je ispumpana. U pomoć je pritekao i brod obalske straže „Farm” - ispričao je kapetan Nilsen norveškim medijima.


Kako mediji u Norveškoj prenose, kapetan i njegova posada nisu znali da je brod prevozio nuklearni otpad. Norveške organizacije za zaštitu životne sredine navode da je ovaj incident još jednom potvrdio njihove stavove o opasnosti prenošenja nuklearnog otpada.
- Mogli smo se suočiti s ekološkom katastrofom velikih razmera da se nešto dogodilo sa brodom „Puma” dok je prevozio teret - kaže Lars Haltbreken iz organizacije „Friends of the Earth Norway’s”.

S druge strane, potpredsednik Vlade Srbije i ministar nauke Božidar Đelić izjavio je juče da je transportom ozračenog nuklearnog otpada u Rusiju Srbija trajno skinuta sa liste potencijalnih meta nuklearnog terorizma.
Proces je trajao osam godina i koštao je 55 miliona dolara. Ukupno 8.030 gorivnih jedinica, napunjenih sa 2,5 tona uranijuma, putovalo je duže od mesec dana pod najstrožim merama bezbednosti.

 

Izvor: www.24sata.rs