Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

U Izraelu gaje ribu i u pustinji

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Izum izraelskih naučnika omogućava da se riba uzgaja na bilo kom mestu, čak i u pustinji, bez posledica po životnu sredinu.

Nova tehnologija, razvijena u izraelskoj kompaniji Grow Fish Anywhere Advanced Business, nudi sve što je potrebno za proizvodnju ribe na „suvom“, u komorama koje ne zahtevaju da se voda menja ili hemijski prečišćava jer se automatski tretira posebnim mikrobima. „Ovo je najefikasniji mogući sistem za uzgajanje ribe“, kaže direktor kompanije Dotan Bar Noj. „Nema zagađenja, a nema ni potrebe da pecate u moru. Samo postavite rezervoar sa našim sistemom i imate spremnu ribu kada god želite da je prodate“, kaže on.

Izraelski sistemi za uzgoj ribe već su u upotrebi na nekoliko lokacija u Izraelu, i u SAD, gde je i najveće postrojenje, koje proizvodi više od100 tona morske ribe godišnje. Sistem može da se instalira u bilo kom okruženju, čak i hiljadama kilometara daleko od najbližeg okeana.

Iako se većina država okreće okeanu kako bi smanjila problem gladi, najveća prirodna lovišta ribe su zbog prekomernog lova već dramatično ugrožena. Ujedinjene nacije procenjuju da će do 2040. u svetu živeti više od 10,5 milijardi ljudi, pa demografe brine da postojeći svetski izvori hrane, što uključuje ribu, neće biti dovoljni da zadovolje povećane potrebe.

Izrael je vodeća zemlja u oblasti novih tehnologija, ekološki čistih tehnologija u oblasti poljoprivrede i korišćenja i prerade vode.

 

Izvor: www.emportal.rs