Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Holandska tinejdžerka sama plovi jedrilicom oko sveta

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Laura Deker, petnaestogodišnja Holanđanka koja se poduhvatila zadatka da u jedrilici oplovi svet, prešla je svoju do sada najdužu etapu i tvrdi da se oseća „zaista čudno” pošto se nakon tri nedelje plovidbe ponovo našla na kopnu...

ATLANTIK - Njena želja da postavi svetski rekord lako je mogla biti osujećena još i pre nego što je pokušala jer su holandske vlasti preduzele mere da je spreče da sama pređe Atlantik. Za tako nešto joj je, naime, potreban pristanak oba roditelja, a njena majka je prošle godine zaključila da smatra da joj je ćerka suviše neiskusna da se suoči sa tim izazovom, dok ju je otac podržao. Mlada Dekerova je na kraju ipak dobila dozvolu da isplovi, nakon što se povinovala sudskoj odluci da se ukrca u brod veći i solidniji od onog koji je prvobitno predvidela, da se snabde najsavremenijom radarskom i navigacionom opremom i da prođe kurseve iz prve pomoći i snalaženja u uslovima sa nedovoljno sna i hrane.
Devojčica je konačno 21. avgusta krenula na putovanje sa Gibraltara, nakon čega je dva meseca morala da provede na Kanarskim ostrvima čekajući da prođe sezona uragana. Sa Zelenortskih ostrva isplovila je 2. decembra.
Kada je u nedelju usidrila svoju jedrilicu „Gupi” kraj lagune Simpson bej, Dekerova je prelazak preko Atlantika opisala kao „vrlo lepo putovanje”, da bi nešto kasnije brodićem uplovila u lagunu i susrela se sa okupljenim mnoštvom, koje je došlo da je pozdravi i fotografiše. Kada je reč o planovima za narednu etapu, hrabra tinejdžerka kaže da će „za sada malo ostati ovde i razmisliti” jer zapravo nema pravi plan, ali da želi da do aprila ili maja stigne do Panamskog kanala.
Uprkos povremenim napadima nostalgije, devojčica tvrdi da joj usamljenost tokom putovanja ne pada teško. „Ima trenutaka kada se upitam zašto kog đavola sve ovo radim, ali to ne traje dugo. Ako se osetim baš usamljeno, uvek mogu da pozovem roditelje i onda me to prođe”, zaključuje ona.

Ginis neće priznati rekord
UZOR - Čak i ako joj uspe da završi maratonsko putovanje, rekord koji bi Dekerova postavila bio bi nezvaničan i sporan. Ginisova knjiga rekorda i Svetski savet za rekorde u brzom jedrenju su, naime, odlučili da više neće priznavati rekorde „najmlađih” jedriličara, da ne bi ohrabrivali opasne poduhvate maloletnika. Laura Deker je na svoje putovanje krenula dva meseca nakon što je 16-godišnji Amerikanac Abu Sanderlend morao da bude spasen u zabačenom delu Indijskog okeana, nakon neuspelog pokušaja da oplovi Zemljinu kuglu, dok je nešto ranije ove godine 16-godišnja Australijanka Džesika Votson nakon 210 dana plovidbe uspešno okončala ovakvo putovanje.

 

Izvor: www.24sata.rs