Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Bijela: Brodogradilište imalo posla

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Crna Gora: Brodograditelji zadovoljni ovom godinom uprkos činjenici da su zaradili manje. Smanjeni troškovi. Remontovana 83 broda, prosečna plata u novembru 550 evra.

HERCEG NOVI - Godina globalne ekonomske krize, koja je negativno uticala na pomorsku delatnost, u Jadranskom brodogradilištu Bijela, nije previše poremetila ni planove ni rezultate, uprkos nižoj realizaciji prihoda.

- Ostali smo konkurentni na svetskom tržištu, remontovali 83 broda na kojima je prosečna uposlenost bila 20 radnih dana, naplaćeno je 165.000 evra po brodu, što jeste dvostruko manje nego prethodnih godina, ali smo ipak zadovoljni - rekao je u sredu na konferenciji za novinare predsednik Odbora direktora Stanko Zloković i dodao da je težište u ovoj godini bilo na obezbeđivanju posla i smanjenju ukupnih troškova.

U tome su u Bijeloj uspeli pa je i to povod za zadovoljstvo uprkos činjenici da je u 2009. godini po remontu naplaćeno 345.000 evra, a uposlenost iznosila 32 dana. Prosečna novembarska plata brodograditelja iznosila je 550 evra, dok je za prvih devet meseci bila 516.

Posao koji nije doneo očekivane rezultate je remont naftnih platformi. Prvi razlog za to je što je i ova delatnost zahvaćena krizom, a drugi je u činjenici da je partner bijelskog Brodogradilišta, američki „Transoušn“ imao sa „Britiš petroleumom“ ekološku katastrofu u Meksičkom zalivu.

U 2011. godini, trebalo bi da, prema sadašnjim pokazateljima bude bolje, naglasio je Zloković, i precizirao da napredak očekuje tek u drugoj polovini godine. Ovaj umereni optimizam bazira na saradnji sa „Adrijatik marinas“, partnerom sa kojim je planiran remont megajahti.

U posao remonta poslovni partner Brodogradilišta treba da uloži 7,5 miliona evra, što je najveća investicija u Brodogradilište od 1986. godine, naglasio je Zloković. Važan preduslov za realizaciju ovog posla je zbrinjavanje grita, otpadnog i po zakonima Crne Gore opasnog materijala.

Grit sada pakujemo u 30.000 džambo-vreća i pripremamo za izvoz po Bazelskoj konvenciji, rekao je Zloković i informisao da je Vlada obezbedila garancije u visini od 5,8 miliona evra, a CKB banka izrazila spremnost da odobri kredit za kupovinu specijalne mašine u Nemačkoj zahvaljujući kojoj će i grit postati prošlost.

REMONTI

I PETAR Tušup, direktor marketinga Brodogradilišta, upoređujući ovu sa narednom godinom očekuje pozitivne pomake.

- Sada smo zadovoljni kada imamo posao obezbeđen za mesec dana. Tako za decembar ove i januar naredne godine imamo 18 plovila na remontu, dva su već u Brodogradilištu. U istom periodu lani imali smo samo tri broda - rekao je Tušup.

MANJE RADNIKA DA bi prevazišli krizu u Brodogradilištu su smanjili unutrašnje troškove i broj neproduktivnih radnika, pa ih sada ima 587 ili za 32 manje nego lane. Novogodišnjih poklona odrekli su se u korist dece sa posebnim potrebama

 

Izvor: www.novosti.rs