Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Spasen jedan od brodova

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Iz leda u Ohotskom moru uspešno je danas spasen prvi od šest brodova koje su zarobile ledene naslage.

VLADIVOSTOK - Iz leda u Ohotskom moru uspešno je danas spasen prvi od šest brodova koje su zarobile ledene naslage u poslednjih nekoliko dana zbog snežne oluje i jakih vetrova.

Na brodovima okovanim ledom debljine oko dva metra ima oko 500 mornara.

Iz ledenog okova je prvi izbavljen brod "Jelisaveta", koji je ledolomac "Admiral Makarov" uspeo da izvuče iz debelog leda nadomak Sahalinskog zaliva, javila je danas ruska agencija Itar-Taš pozivajući se na izjave predstavnike Dalekoistočne brodske kompanije.

Brod "Jelisaveta" je u sigurne vode dovučen oko 12 časova po lokalnom vremenu u Vladivostoku.

Prema izjavama pomoraca, u ledu Ohotskog mora ima još pet brodova okovanih ledom. Oni se nalaze na razdaljini od 11 do 12 nautičkih milja od Sahalina. Tri broda su zarobljena od 30. decembra, jedan od 3. januara, a u ledeni okov se zaglavio i ledolomac "Magadan" koji je prvi pohitao u pomoć.

Ledolomac "Admiral Makarov", koji je dovukao do sigurnih voda brod "Jelisavetu" sa 78 članova posade, uputio se sada prema ledolomcu "Magadanu" da mu pomogne kako bi dalje zajedno završili operaciju spasavanja.

"Admiral Makarov" je lučki ledolomac, ali sa svim karakteristikama koje ima "Magadan" koji uglavnom dejstvuje u otvorenim vodama. Oba broda imaju snažne motore od 12.000 do 13.000 konjskih snaga.

U ledenim vodama Ohotskog mora zarobljeni su brodovi "Sodružetstvo" koji je ploveća fabrika za preradu ribe, "Bereg Nadežnji"- ploveći "zamrzivač" i ribarski brod "Profesor Kiziveter" - svi registrovani u Vladivostoku, kao i "Anton Gurin" registrovan u Sankt Peterburgu.

 

Izvor: www.novosti.rs