Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Stiže talas od šest metara

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

SOMBOR - Stariji vikendaši su zaboravili kada je u januaru Dunav pretio da se izlije iz korita i poplavi desetak naselja, a to se može dogoditi narednih dana. U gornjem toku Dunava vodostaj je ogroman i već danas se očekuje da će kod Bezdana dostići pet metara, posle čega se proglašava stanje redovne odbrane od poplava. Čak da se narednih dana ne poveća, i na pet metara je ugrožen deo obale na kojoj se nalazi mnogo vikendica. Vikendaši se pitaju šta će biti na proleće, ako je Dunav ovako visok u januaru.

Kod Bezdana je vodostaj juče iznosio 408 centimetara, što znači da je za nekoliko dana nivo reke porastao za dva metra. Hidrolozi predviđaju da će već danas preći opasnih pet metara. U vikend naselju Baračka, prvom na ulasku Dunava u Srbiju, vlasnici vikendica su veoma uznemireni.

- Najavljeno je da će na ovom području Dunav dostići šest metara, pa stvari dižemo na sprat. Iz ranijih poplava znam da će moja vikendica biti poplavljena ako voda dosegne 530 centimetara, a na tom nivou u prizemlju je 70 centimetara vode - kaže Todor Ivanišević, koji na Baračkoj ima vikendicu 40 godina.

Dok se mnogi čude poplavnom talasu u januaru, Ivanišević pamte i takve godine. To se događalo prilično davno, kada se podrazumevalo da zimi napada mnogo snega. Kada bi naglo otoplilo, sneg bi se pretvorio u vodu i Dunav je bio ogroman.

U zalivu Baračka za odbranu od velikog talasa pripremaju se i Magdolna i Arpad Horvat. Oni su sklonili najvrednije stvari na mesta koja voda neće doseći, a sada pokušavaju da zidove što više zaštite od vode i vlage. Vreće peska postavljaju u blizinu zidova, nadajući se da će tako sprečiti prodor vode.

- Nadamo se da voda neće poplaviti našu vikendicu, ali smo iselili stvari iz prizemlja. Pratimo šta se događa u gornjem toku Dunava i sigurno je da će i do nas dopreti ogromni talas. Ali, sve neće trajati dugo i voda će se brzo povući - kaže Magdolna Horvat.

Na Baračkoj smo juče zatekli i Božidara Miščevića, koji pokušava da što bolje zaštiti vikendicu pre navale vode. Ni on se ne seća da je poplava pretila u januaru, iako vikendicu ima 20 godina.

- Nadamo se da će se sve završiti u januaru i da u maju i junu nećemo strepeti od poplava. Ali, sa Dunavom se nikada ne zna, jer se poslednjih godina događalo da nas pogode i četiri poplave - kaže Miščević.

Vikendica Julijane Holpert je na višem terenu i Dunav je neće ugroziti, ali se ne oseća prijatno. Biće poplavljen put u Baračkoj, staze će biti zakrčene, a posle povlačenja vode ostaće mnogo šljama i mulja. Osim toga, nije lepo pogledati u reku, koja je leti mirna, tiha i plava.

- Na vodostaju od četiri metra Dunav je juče nosio sve pred sobom. Nije prijatno pogledati tok matice i videti kako nosi i valja sve pred sobom. Boja vode i šumovi koje proizvodi su zastrašujući - kaže Holpertova.

Apatin na suvom
Nivo vodostaja kod Apatina juče je iznosio 440 centimetara, a do srede će narasti do 620 centimetara, što je iznad granice redovnih odbrana od poplave. Posle toga Dunav će opadati po pet centimetara dnevno. Kod Apatina se vanredne mere odbrane od poplava primenjuju tek na 750 centimetara. Za grad nema opasnosti od poplava, ali su vikend naselja već pod vodom.

 

Izvor: www.blic.rs