Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Blokada Dunava: Strani brodovi ne mogu da izađu iz Srbije

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Sedam velikih teretnih brodova iz Rumunije, Bugarske i Ukrajine trenutno stoji u Velikom Gradištu jer se od njih traži da prikažu bankarske garancije koje do ove godine nisu morali da imaju, potvrđeno je Pressu u carinarnici Kladovo. Ukoliko se ovakva situacija nastavi, saobraćaj na Dunavu bi mogao da bude ugrožen!

U carinarnici Kladovo, koja je nadležna za Veliko Gradište, rečeno nam je da strana brodarstva koja su ušla u zemlju nisu položila određene novčane garancije i da zbog toga moraju da čekaju na carini.

- Prema uredbi, brodarstva su u obavezi da polože određena sredstva obezbeđenja da će tu robu koja je ušla u Srbiju da odvezu tamo gde putuju. Po prethodnoj uredbi, brodarstva su bila izuzeta od naplate tog obezbeđenja, ali od ove godine prevoz Dunavom nije oslobođen. Trenutno ti brodovi čekaju odluku da njihovi špediteri donesu potrebna dokumenta i imamo informacije da će određeni brodovi dobiti garancije - rekao nam je Mile Buktarević, zadužen za medije u carini Kladovo.

Kako smo saznali, bankarske garancije za ove brodove su jako visoke pa je moguće da će oni ovde ostati više od nedelju dana.

- Očekuje se dolazak još nekih brodova i vrlo je moguće da će bezbednost plovidbe biti ugrožena u jednom trenutku, ukoliko se neki od njih ne budu sklonili. Za svaki brod bi trebalo pribaviti garancije od po nekoliko stotina hiljada evra, što je vrlo ozbiljan novac - rekao je izvor Pressa iz Kapetanije Veliko Gradište.

U Ministarstvu finansija, koje donosi propise, rekli su nam da je na samim carinama ostavljeno da li će tražiti garancije ili neće.

- Niti novim carinskih zakonom, niti bilo kojom uredbom, nije propisano da se polaže, ali ni da se ne polaže garancija. To je ostavljeno carinskoj upravi da odluči sama. Znači oni od slučaja do slučaja mogu da odluče ko bi trebalo da preda garancije - tvrde u ministarstvu.

U Upravi carina juče nismo dobili nikakav odgovor na ovu temu osim da su brodovi zaustavljeni jer je bilo potrebno izvršiti „detaljniju kontrolu carinske dokumentacije i robe na osnovu indikatora analize rizika".

 

Izvor: www.pressonline.rs