Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Most „raste" ka Novom Beogradu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ekipa Pressa obišla je radove na izgradnji mosta preko Save sa čukaričke strane. U toku je izgradnja glavnog raspona mosta.

Spajanje dve beogradske obale preko Save odvija se prema planu, tvrde u Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, a ekipa Pressa, koja je juče obišla radove, imala je priliku da se uveri u to. U toku je izgradnja glavnog raspona mosta na Adi. Na desetine radnika marljivo radi, bez obzira na vremenske prilike, ali se ne žale jer, kako kažu, plata je dobra i redovna, pa dnevno izgrade i više od dva metra ove konstrukcije.

Od 1. decembra 2008. godine iznad Save se „proteglo" 450 metara konstrukcije mosta.

Osam pari kablova

Nenad Bajić, PR Direkcije za gradsko građevinsko zemljište, kaže da će most, sa pilonom od 200 metara i glavnim rasponom od 376 metara, postati najvažnije obeležje grada i gradske saobraćajne mreže u budućnosti.

- Preko čukaričkog rukavca kompletiran je zadnji raspon i konstrukcija je spojena sa kolovoznom konstrukcijom na pilonu. Trenutno se gradi glavni raspon mosta. Ovo je čelični deo mostovske konstrukcije. Do sada je montirano osam segmenata, čime je glavni raspon preko Save dostigao dužinu od 156 metara od ose pilona. Na Maloj Adi pripremljen je deveti segment, a u toku je predmontaža još dva segmenta dužine po 16 metara. Takođe, postavljanje kosih kablova usklađeno je sa izgradnjom čeličnog glavnog raspona preko reke, tako da je za glavni raspon zakačeno osam pari kablova, koji čine prepoznatljivu siluetu mosta i njihovim sidrenjem za glavni i zadnji raspon most praktično počinje da visi iznad reke Save - navodi Bajić.

On podseća da je zahvaljujući dobroj organizaciji, ali i vrednim radnicima dosta toga već urađeno. Kako kaže, preko Čukaričkog rukavca kompletiran je zadnji raspon mosta i konstrukcija je spojena sa kolovoznom konstrukcijom na pilonu. Na špicu Ade Ciganlije završena je izgradnja betonskog dela pilona u visini od 175 metara, dok će poslednjih 25 metara pilona biti izrađeno od nerđajućeg čelika.

- Završena je i izgradnja svih pet stubova na novobeogradskoj obali Save, kao i na gradilištu Male Ade. Između ovih stubova postavljena je platforma za navlačenje, a preko nje se nagurava 400 metara dugačak bočni raspon mosta, na isti način kao i zadnji raspon na čukaričkoj strani.

Do sada je izbetonirano i lansirano šest segmenata, čime je bočni raspon naguran u dužini od 107 metara i u toku je izrada sedmog segmenta. Kompletan bočni raspon dugačak je 400 metara i sastoji se od 19 segmenata. Do spajanja sa glavnim rasponom treba da se nagura još 13 betonskih segmenata, svaki dužine 16-20 metara i širine 45 m - ističe Bajić.

 Vrednost radova 118,6 miliona evra

Most je ukupne dužine 969 metara i širine 45 metara sa šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze. Maksimalna propusna moć mosta biće u idealnim uslovima oko 12.000 vozila na sat, a glavni projekat predviđa i provlačenje svih neophodnih vodova gradske komunalne i javne infrastrukture kroz konstrukciju mosta.

Ugovor za projektovanje i izgradnju mosta potpisan je u aprilu 2008. godine sa konzorcijumom u sastavu „PORR Tehnobau und umvelt AG" iz Austrije, „SCT dd" iz Slovenije i „DSD Brikenbau GmbH" iz Nemačke. Rok za izvršenje je 40 meseci od potpisivanja ugovora, a vrednost definisana ugovorom je 118,6 miliona evra.

Fakti

- Ukupno je izgrađeno 450 metara konstrukcije mosta na Adi Ciganliji

- Završena je izgradnja betonskog dela pilona u visini od 175 metara

- Glavni raspon preko Save dostigao je dužinu od 156 metara od ose pilona

- Za glavni raspon zakačeno je osam pari kosih kablova, koji čine prepoznatljivu siluetu mosta i njihovim sidrenjem za glavni i zadnji raspon most počinje da visi iznad Save

- Završena je izgradnja pet stubova na novobeogradskoj obali i između njih je postavljena platforma za navlačenje preko koje se nagurava 400 metara dugačak bočni raspon mosta. Do sada je nagurano 107 metara

Grade se i pristupni putevi

Severni pristupi mostu predstavljaju blizu tri kilometra dugačku saobraćajnicu duž postojeće železničke pruge, od ulice Tošin bunar do Jurija Gagarina. Za ove pristupnice urađeni su glavni projekti, a izgradnja petlje „Jurija Gagarina" ugovorena je sa firmom SCT iz Slovenije. Vrednost ovih radova je 35,9 miliona evra.

Za izgradnju južnih pristupa potpisan je ugovor sa firmom PORR i do kraja godine trebalo bi da se izgradi saobraćajna veza mosta i petlje „Hipodrom", kao i rampe za silazak u Radničku ulicu. U drugoj i trećoj fazi do 2013. godine biće izgrađena kompletna petlja „Radnička" sa svim predviđenim prilazima. Ukupna ugovorena vrednost ovih radova je 67,9 miliona evra.

U toku su i prethodni istražni radovi u okviru kojih će se dobiti geotehnički podaci potrebni za izradu glavnog projekta petlje „Radnička", odnosno priprema ograda, dovođenje gradilišne infrastrukture i izmeštanje postojeće infrastrukture na poziciji petlje „Jurija Gagarina".

 

Izvor: www.pressonline.rs