Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Trkom za bogojavljenjski krst pobedila strah od vode

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U tradicionalnom plivanju za bogojavljenjski krst, održanom na tri mesta u Beogradu, učestvovalo je 168 plivača. Kod SRC “Milan Gale Muškatirović”, među njih 15, bilo je i dve žene.

SUOČAVANJE - Upravo taj strah bio je Vladislavi Zermelval, pored religijskih ubeđenja, i glavni motiv da doputuje iz Nemačke i učestvuje.
- Imala sam veliki strah od vode, jer sam kao dete jureći neku pticu pala u reku. Kasnije sam uspevala da uđem u vodu ili zaplivam, ali u bazenu. Poslednjih osam godina uopšte nisam ni ušla u vodu - kaže Vladislava, koja je poreklom iz Homolja u Istočnoj Srbiji. U Nemačku je otišla sa 16 godina, a sada živi i radi u Bilefeldu. Zanimljivo je da joj je kolega sa studija prošlogodišnji pobednik bogojavljenjskog plivanja, Jovan (Hanes) Didije. On joj je i predložio da ovako pokuša da pobedi strah.
- Otišla sam do reke da vidim kakva je voda, da li duva vetar. Ali, rekla sam sebi: ili će tebe da savlada strah ili ti njega. Tako da sam odlučila da ga ignorišem. Jednostavno sam razmišljala da je ovaj dan prilika da ga se oslobodim - priča ona, i dodaje da je još veću snagu dobila kada su se pored nje našli i ostali plivači.
- Svi su bili začuđeni, pogotovo ljudi koji znaju šta je moja najveća slabost. Savetovali su me da, za početak, samo uđem u vodu, ali meni je to bilo kukavički - objašnjava Vladislava.
Vodila ju je, kaže, vera da joj se ništa neće desiti, jer pliva na Bogojavljenje. Pošto je klinički psiholog, veruje da će zahvaljujući ovom iskustvu još bolje pomoći i drugima koji se nose sa fobijama.
- Čovek voljom može da prevaziđe sve. Sada sam to i iskusila. Ako se ne suočimo sa strahom, on postaje sve veći i počinje da upravlja našim životom. Kada mu se suprotstavimo, smanjuje se i nestaje - kaže ona.
Bodrila ju je ćerka, koja se vratila iz Nemačke i student je Filozofskog fakulteta u Beogradu. Vladislava kaže da zato živi na relaciji Beograd–Bilefeld, a da će naredne godine opet plivati na Bogojavljenje. 
U bogojavljenjskoj trci učestvovala je i Nataša Bogojević (33), ekonomista po struci. Sportom se bavi amaterski, voli planinarenje i rafting, a ovo plivanje je bilo veliki izazov.
- Osećaj je fenomenalan, ništa mi nije bilo teško. Nije mi bio važan poredak, već sam želela samo da doplivam i uzmem krst u ruke - rekla je i najavila da učešće i sledeće godine.

Dva studenta i učenik izvukli krst
POBEDNICI - Plivanje za bogojavljenjski krst održano je na tri mesta u Beogradu. U plivanju kod Sportskog centra “Milan Gale Muškatirović” pobedio je student Nikola Kovačević (21) iz Beograda. Učenik četvrtog razreda obrenovačke gimnazije Nikola Banković prvi je do krsta doplivao na Adi Ciganliji, a student Dušan Ivičić (20) na Dunavu u Zemunu.

 

Izvor: www.24sata.rs