Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Nestaju luksuzna ostrva Dubaija

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nakon što je finansijska kriza dovela do kolapsa građevinskog tržišta u Dubaiju, jedinstven građevinski kompleks poznat kao "Svet" suočava se sa propašću.

Projekat veštačkog arhipelaga kreiran tako da podseća na mapu sveta, na kom se grade luksuzni objekti, ugrožen je jer su veštačka ostrva od kojih se sastoji počela da tonu, prenosi "Blic".

Protiv "Nakhila", državnog preduzeća iz Dubaija koje vodi ovaj projekt, pokrenut je sudski proces.

"Svet" je izgrađen dva i po kilometra od kopna, dostupan je samo jahtom ili motornim čamcem i trebalo je da bude prekriven po meri građenim hotelskim kompleksima i luksuznim vilama koji bi se prodavali milionerima, ali otkako su se investitori koji su pokupovali njegove "države" suočili s finansijskom propašću zbog ekonomske krize, praktično je prazan.

Kada se gleda sa plaža u Dubaiju, ova niska ostrva se uočavaju samo kao nejasni obrisi, ali zato se dobro vide na satelitskim snimcima, a takođe i sa vrha gradske znamenitosti Burdž Kalife, najviše građevine na svetu, koja je prošle godine otvorena za javnost.

Pesak na ostrvima sada je izložen eroziji, a kanale između njih zatrpavaju peščani nanosi, tako da "ova ostrva postepeno tonu nazad u more", tvrdi Ričard Vilmot Smit, britanski advokat pomenute kompanije koja tuži "Nakhil".

Sva ostrva osim jednog - "Grenlanda" - još uvek su nenastanjena, a i to jedno služi za reprezentaciju i u vlasništvu je vladara Dubaija, tako da može da se kaže da je zbog finansijske krize većina planova za razvoj ovog kompleksa naglo pala u vodu.

"Nakhil" je bio deo "Dubai sveta", poslovnog konglomerata u državnom vlasništvu, koji bi intervencijom države trebalo da bude izvučen iz dugova - krajem 2009. procenjenih na 25 milijardi dolara - a tribunal za "Dubai svet" je formiran radi rešavanja tužbi nastalih zbog restrukturiranja i razdvajanja kompanija koje su ga sačinjavale.

"Svet" je već doživeo ozbiljne probleme. Investitor koji je kupio "Irsku" ubio se nakon sloma svoje kompanije, dok je investitor iz Londona koji je za 50 miliona evra kupio ostrvo "Britanija" prošle godine u Dubaiju osuđen na sedam godina zatvora zbog izdavanja čekova bez pokrića.

Tvrdnje o eroziji peska sa ostrva pojavile su se nakon što je Rojtersova anketa pokazala da će cene nekretnina u Dubaiju tokom naredne dve godine po svoj prilici pasti za još 10 odsto.
Cena nekretnina u ovom emiratu su u odnosu na četvrti kvartal 2008, kada su dostigle maksimalnu vrednost, već pale za 58 odsto.

"Nakhil" tvrdi da je 70 odsto od ukupno 300 ostrva koja sačinjavaju "Svet" već prodato.

Ova kompanija stoji i iza čuvenog građevinskog projekta izgradnje luksuznih objekata na veštačkim arhipelazima u obliku palmi. Vile na jedinom među njima koji je gotovo dovršen - Palm Džumeirahu - dobili su na poklon ili kupili fudbaleri, među kojim su i Dejvid Bekam i Majkl Oven.

Za "Svet" je bilo gotovo nemoguće pronaći tako slavne kupce, ali kruži glasina - ili možda vic - da Bred Pit i Andželina Žoli razmišljaju o kupovini "Etiopije".

Među tužbama koje rešava sud koji se bavi vlasništvom "Dubai sveta" nalazi se i ona "Pinguin Marin", kompanije koja je otkupila pravo na prevoz čamcima do ostrva veštačkog arihipelaga.

Zajedno sa još nekim malim preduzećima, ona sada pokušava da raskine potpisani ugovor koji je, između ostalog, obavezuje i da "Nakhilu" godišnje plaća taksu od oko 1,7 miliona evra.

"Nakhil" kaže da će, ako dođe do raskida ugovora, naplatiti zagarantovani depozit od skoro dva miliona evra, dok "Pinguin Marin" u svojoj tužbi tvrdi da je rad na ostrvima "Sveta" praktično prestao.

Advokat "Nakhila" Grejem Lovet tvrdi da projekat još uvek nije mrtav, ali i sam priznaje da je "u komi".

Prema njegovim rečima, u pitanju je desetogodišnji projekat koji je znatno usporen, ali će ipak biti završen, a "Pinguin Marin" iz njega ne bi trebalo da se povlači, već da plati cenu za ostanak u igri jer ima izgleda da na kraju ipak zaradi milione.

Pored toga, "Nakhilov" predstavnik za štampu insistira i da ostrva koja sačinjavaju "Svet" ne tonu i da redovnim merenjima koja je ova kompanija tokom protekle tri godine sprovodila nije utvrđena nikakva značajnija erozija koja bi zahtevala obnavljanje peska, piše "Blic".

{youtubejw}kTyks-IRFPY{/youtubejw}

 

Izvor: www.mondo.rs