Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Potpisivan ugovor za izgradnju Žeželjevog mosta

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

NOVI SAD - Ugovor o izvođenju radova na izgradnji drumsko-železničkog Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu, vredan 45,3 miliona evra, potpisan je danas u Vladi Vojvodine.

Ugovor je, u prisustvu potpredsednika vlade Srbije Božidara Đelića, potpisao šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer, predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković i predstavnik konzorcijuma "AVZI" Hoze Alehandro Serano.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kazao je da će radovi na gradnji mosta početi krajem leta 2011. godine

On je naveo da je prvobitno bilo predviđeno da će most koštati 60 miliona evra, ali da se nakon tendera ispostavilo da će cena gradnje biti 45,3 miliona evra.

Dežer je najavio će kroz predpristupne fondove (IPA) biti izdvojeno još pet miliona evra za gradnju prilaznih puteva i obnovu pruge.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić rekao da je Žeželjev most izuzetno značajan kako bi Srbija u potpunosti iskoristi panevropske saobraćajne koridore.

Prema rečima Đelića, Srbiji je zajedno sa Slovenijom, Rumunijom i Austrijom, prema Dunavskoj strategiji, povereno da koordinira pitanje drumskog, železničkog i rečnog transporta.

Novi Žeželjev most će biti duži od starog za gotovo 100 metara, a viši za 1,2 metra, kako bi ispod njega mogli da prolaze i veliki brodovi. To je, kako je istakao Đelić, od posebne važnosti jer se most nalazi na raskrsnici dva evropska putna pravca - drumsko-železničkog Koridora 10 i rečnog Koridora 7, vezanog za Dunav.

Novi most će imati po dva koloseka i drumske saobraćajnice širine 7,7 metara i dve pešačko-biciklističke staze. Biće izgrađen od čelične konstrukcije sa dva luka i jednim rečnim stubom, koji će biti nešto ojačani srednji stub nekadašnjeg "Žeželja", puštenog u saobraćaj 1961, a srušenog tokom NATO bombardovanja aprila 1999. godine.

Prema rečima Serana španski graditelji će metalne lukove sklopiti na obali, a potom baržama postaviti na pravo mesto, što znatno pojeftinjuje gradnju i čini pomenute firme konkurentnim.

Prema dinamici izgradnje, most treba da bude sagrađen u naredna 32 meseca.

Izgradnju Žeželjevog mosta sufinansiraju Evropska unija, pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad, dok su Železnice Srbije preuzele prava i obaveze investitora izgradnje mosta u ime Srbije.

Izgradnju čelične konstrukcije mosta finansiraće EU iz bespovratnih sredstava IPA fonda, u vrednosti od oko 26,2 miliona evra.

Vojvodina i Novi Sad finansiraće demontažu privremenog i montažu novog mosta, u ukupnoj vrednosti od oko 19,1 milion evra, tako što Pokrajina obezbeđuje oko 12,7 miliona evra, a Novi Sad oko 6,4 miliona evra. 


Na međunarodnom tenderu, koji je realizovan prema procedurama EU, bilo je deset ponuda, a s obzirom da su ponuđači bili uglavnom konzorcijumi, ponudama je bilo obuhvaćeno oko 25 kompanija.

Stari Žeželjev most u Novom Sadu srusio je NATO u bombardovanju bivše SR Jugoslavije, aprila 1999. godine.

U blizini mesta gde je bio stari Žeželjev most postavljen je, proleća 2000. godine privremeni drumsko-železnički most koji znatno usporava drumski i železnički saobraćaj, a prilikom visokih vodostaja Dunava onemogućava plovidbu većih brodova.

 

Izvor: www.rtv.rs