Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

„Kule svetilje” izranjaju iz mraka

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Pančevo konačno odlučilo da obnovi i zaštiti jedini par svetionika na čitavom toku Dunava, a namera gradske vlasti je da svetionici budu uvršteni i u evropsku kulturnu baštinu.

Pančevo – Do sada je sve rađeno na o-ruk – kaže Nikola Vlajić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, jezgrovito opisujući višedecenijski odnos prema zaštiti svetionika postavljenih na poslednjim metrima obale Tamiša, pre nego što se ova reka ulije u Dunav.

A stručnjaci kažu da pomenuti svetionici, podignuti pre tačno sto godina, nisu izuzetni samo po svojoj lepoti – to su, na čitavom toku Dunava, jedini svetionici postavljeni u paru.

Država ih je stavila pod zaštitu, a kako kaže Milorad Timčenko, iz pančevačkog Sekretarijata za privredu, Pančevo će poraditi da dva svetionika uđu u evropsku kulturnu baštinu.

– Svih dva i po miliona dinara, koliko smo ove godine dobili za zaštitu spomenika kulture od Pančeva, odlučili smo da uložimo u obnovu svetionika. Fabrika opeke iz Kanjiže pristala je da specijalno za ovu namenu izradi osam novih kalupa za cigle, kako bi se razrušeno obnovilo. Očekujemo da nam opeku isporuče do kraja juna – kaže Nikola Vlajić.

Ni Vlajić ni Timčenko ne kriju da su za devastiranje svetionika krivi sami Pančevci, koji su čamcima godinama odvozili granitne ploče kojima su svetionici bili popločani, pa se jedan toliko nakrivio da je pretilo urušavanje. Oštećenje je privremeno sanirano pre osam godina. Timčenko kaže da zna pančevačke gazde koji su naručivali da im se donesu kamene ploče sa svetionika kako bi njima popločali dvorišta kuća i vikendica.

– Jasno nam je da nisu talasi Dunava mogli da odnesu nekoliko desetina kubika kamena koji je podupirao svetionike od 1909. godine – kaže Timčenko i na osnovu toga sugeriše da bi posle restauracije svetionika valjalo obezbediti i njihovu fizičku zaštitu.

Zorana Vladu, direktorka Turističke organizacije Pančeva, kaže da je grad dužan ne samo da obnovi svetionike kao svoje kulturno-istorijsko nasleđe, već i da od njih napravi turističku atrakciju. Za to je potreban mali brod i mnogo volje. A nje, u tome su svi saglasni, proteklih godina baš i nije bilo. Tako je, na primer, tek pre tri godine zemljište na kojem su ove unikatne „kule svetilje“ uknjiženo kao teritorija grada Pančeva. Gradske vlasti, zaštitari i turistički radnici konačno su spremni da do kraja ove godine ne samo obnove svetionike na ušću Tamiša u Dunav, nego i da omoguće da oni zasvetle, baš kao što je to bilo u vreme kada su bili u funkciji sigurne plovidbe.

 

Izvor: www.politika.rs