Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Hotel od smeća sa plaža Evrope

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Madrid -- U Madridu je otvoren hotel koji je u celosti sagrađen od smeća. Ime hotela je "Obala smeća", a cilj izgradnje je da se pokaže naličje turističke industrije.

Hotel, koji raspolaže sa pet soba, sagradio je nemački konceptualni umetnik Ha Šult na centralnom madridskom trgu.

Zidovi Beach Garbage hotela ili Obale smeća, prekriveni su đubretom koje je plima nanela duž evropskih plaža, smećem sa deponija i predmetima sa buvljih pijaca.

Enterijer koji krase limenke, automobilske gume, stare novine, čarape, stari fotoaparati, fudbalske lopte i ljubavna pisma već su privukli prve goste.

“Rešila sam da spavam u ovom hotelu. Videla sam oglas u novinama i pomislila da bi bilo super iskustvo i korisno”, kaže gošća Matilda Sabras.

Ovaj projekat deo je Međunarodnog sajma turizma koji se održava u španskoj prestonici, kako bi se skrenula pažnja javnosti na ogromne količine smeća koje generiše masovni turizam u Evropi, jer su okeani postali najveća deponija.

“Ideja je da se ljudima skrene pažnja da je poslednji trenutak da se nešto uradi na zaštiti naših plaža. Za samu građu hotela je iskorišćeno smeće sakupljeno sa evropskih plaža. Sav nameštaj, pa i ovaj radio, pronađen je na italijanskoj plaži”, objašnjava jedan od inicijatora Fernando Godoj.

30 do 40 odsto predmeta kojim je izgrađen ovaj privremeni ugostiteljski objekat, sakupljeno je na plažama u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Španiji a obale južne Italije istakle su se kao najzapuštenije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: www.b92.net