Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Broj alasa na Dunavu, Savi i Tisi smanjen sa 2.600 na samo 250

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Evropski prosek u potrošnji ribe iznosi 21,4 kg po glavi stanovnika, dok se u Srbiji prosečno godišnje troši oko 7 kg i po tome je naša zemlja na dnu svetske lestvice.

U Srbiji se riba gaji na blizu 15.000 hektara, dok se pastrmska riba gaji samo na 17 hektara. Ova privredna grana u Srbiji danas zapošljava oko 1.850 radnika, a učešće ribarstva u nacionalnom bruto društvenom proizvodu je samo 0,07%. Proizvodnja u našim ribnjacima je poluintenzivna, a preko 95% ribnjaka je u privatnom vlasništvu.

Inače, ribarstvo Srbije se nalazi u teškom položaju nije zakonski sve regulisano kako treba, malo se ulaže u novu proizvodnju, a pa je ialasko zanimanje potcenjeno. Ovo je između ostalog istaknuto prilikom održavanja Radionice "Ribarstvo otvorenih voda u Srbiji – problemi, značaj i mogućnosti unapređenja" koje je održano u Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.

Predsednik Udruženja alasa Srbije Dragoljub Ristić rekao je da ta asocijacija zahteva da rčlanovi imaju status poljoprivrednika -ribara, a ne preduzetnika, jer, kako je rekao, "njihov posao zavisi takođe od vremenskih prilika i da oni ne mogu da obezbede otvorenu radnju u istom vremenu, kao druge trgovine".

On je dodao da su preskupe i dozvole za rad od 800 do 2.000 EUR, jer one podrazumevaju samo izlazak na reku, bez ostalih troškova, navodeći da se te dozvole u Hrvatskoj i EU ne plaćaju, već samo koncesije.

Da je ova grana na rubu dešavanja i da je potcenjena, a da ribe ne poznaju granice govorila je i dr Mirjana Lenhardt koja je istakla da se ribarstovm u Srbiji na otvorenim vodama do pre nekoliko godina bavilo 2.600 ljudi, dok danas taj posao obavlja samo 250 registrovanih alasa.

 

Izvor: www.ekapija.com